BiH
0

Otvorene kancelarije OSCE-a u Drvaru

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Drvaru su danas otvorene kancelarije OSCE-a. Šef Misije OSCE-a Jonathan Moor rekao je da je OSCE izabrao Drvar zbog pitanja povratka izbjeglica, ali i zbog potrebe za ekonomskim i društvenim razvojem ove općine, te da se nada da će svi zajedno doći do konkretnih rezultata.

"Mi smo morali prošle godine smanjiti budžet. To je kao rezultat imalo zatvaranje više kancelarija, odnosno u Trebinju, Livnu i Bihaću. Ipak za nas vezano je da možemo blisko pratiti situaciju u svim općinama u BiH i zbog toga smo odlučili otvoriti kancelariju u Drvaru", kazao je Moor.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH rekao je da je današnji događaj izuzetno važan za BiH jer nakon rata pa do danas demokratski razvoj društva uopšte u BiH bio bi nezamisliv bez OSCE-a jer je ova organizacija igrala važnu ulogu i u prvim izborima u BiH.

"OSCE je radio veliki posao i uvijek su razumjeli našu strukturu i raznolikost. Prioriteti BiH, Srbije, OSCE-a i Vijeća Evrope u našem predsjedavanju od 19. maja je borba protiv svih vidova radikalizma i na tom putu ne smijemo stati. To je bitka u kojoj samo jedan može biti pobjednik, narodi koji ovdje žive ili terorizam", kazao je Crnadak.

Načelnik općine Drvar, Stevica Lukac kazao je da je otvaranje kancelarije od posebnog značaja za Drvar, ali i za BiH i region. Dodao je da je počašćen što ima priliku ugostiti veliki broj zvaničnika iz najvišeg ranga.

Prostorije OSCE-a u Drvaru danas su otvorili Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a, te ambasador Jonathan Moor, šef Misije OSCE-a u BiH.

Otvaranju je prisustvovao i visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i ostali mnogobrojni nosioci javnih funkcija u BiH.