Razvoj saobraćaja
349

Otvorena Željeznička stanica u Jablanici, talgo voz se jutros prvi put zaustavio u ovoj općini

Piše: R. D.
(Foto: R. D./Klix.ba)
Jutros u 8:26 sati prva kompozicija BH voza, popularni talgo voz zaustavio se u obnovljenoj Željezničkoj stanici u Jablanici. Stanica se nalazi na lokalitetu Gostovišće, a njena obnova zajednička je investicija Općine Jablanica i JP Željeznice Federacije BiH.

''Zajedničkim angažmanom Željeznica FBiH i Općine Jablanica osigurani su uslovi za zaustavljanje voza u ovom stajališnom mjestu. Željeznice FBiH su izgradile posebnu platformu koja omogućava putnicima nesmetan izlazak iz voza i ulazak u njega, a Općina Jablanica je uredila put kojim se prilazi do ovog stajališnog mjesta'', kazali su iz Željeznica Federacije BiH.

Kako je od ranije poznato, vozna karta u jednom smjeru na relaciji Sarajevo - Jablanica košta 9,40 KM, a povratna karta 15,40 KM. Cijena karte na relaciji Jablanica - Čapljina iznosi 8,60 KM u jednom smjeru, a povratna je 14,10 KM.

Svečanom dočeku kompozicije prisustvale su brojne zvanice iz javnog života Jablnice, ali i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kazano je kako je ovo bez sumnje veliki događaj za ovu sredinu jer je transportno i na svaki drugi način povezuje s većim centrima kao što je to nekada bilo.

Njegovi efekti će se osjetiti u vremenu koje je pred nama.