Sarajevo
0

Otvorena konferencija "1989-2009. godine prevrata"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Međunarodna konferencija "1989-2009. Godine prevrata:početak inkluzije ili ekskluzije?", u organizaciji Fondacije Heinrich Boll i Udruženja za političke nauke BiH, danas je započela s radom u Sarajevu.

Uvodne riječi na otvaranju konferencije izrekle su Mirela Grunther-Đečević iz Fondacije Heinrich Boll, Nermina Mujagić iz Udruženja za političke nauke u BiH, a konfrenciju je otvorio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako je rekla Grunther-Đečević konfrencija je posvećena dvadesetodišnjici pada Berlinskog zida.

"Prije dvadeset godina zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope krenule su u tranzicijju koja je podrazumijevala odbacivanje starog i prihvatanje novog sistema uređenja države, ekonomije i društva. Cilj konfrencije", kako je rekla Grunther-Đečević, "jeste da analizira proces tranzicije, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu.

Nermina Mujagić je podsjetila da je Berlinski zid srušen 9. novembra 1989. godine, te da je taj događaj otvorio mnoge procese koji još traju.

Podsjetila je na ulogu Solidarnosti u Poljskoj te na njihovu izreku "Socijalizam DA - njegova izopačenost NE". Danas u našem društvu ovo bi se, kako kao kaže Mujagić, moglo predefinirati u "Demokratija DA - njena kapitalistička izopačenost NE!"

Pitanje koje se postavlja kada je riječ o BiH je i to gdje je u BiH politički subjekt, gdje je građanin? Da li se u BiH uspio osvojiti prostor slobode i kakva je to sloboda? Ujedinjena Njemačka poslala je poruku da se politička zajednica postaje i činjenjem, rekla je Mujagić, skrenuvši pažnju da u BiH već godinama imamo nečinjenje.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je konfrencija aktuelna, s velikim spektrom tema.

Podsjetio je da u BiH imamo naše zidove koji nas dijele od Evropske unije i nas samih.

"Naš put vodi u Evropsku uniju, koliko će to trajati ne zavisi od nas samih. Upitno je koliko smo mi spremni za Evropsku uniju i EU za nas", zapitao se Komšić.

On je naveo da smo u BiH obeshrabreni neuspjesima da ugodimo našem evropskom partneru, te da se nadamo prijemu misleći da ćemo tako riješiti probleme.

Kad je rijeć o Evropskoj uniji, Komšić se zapitao koliko je i ona spremna s predrasudama, opravdanim ili ne, za Bosnu i Hercegovinu.

"Kao što je pao Berlinski zid i mnogi drugi i nematerijalni zidovi, nadam se da će pasti i bosanskohrecegovački zidovi", rekao je Komšić, poželjevši učesnicima konferencije uspješan rad.

Konfrencija nastavlja s radom sutra.