Obnova za 600.000 KM
304

Otvorena Derviš-hanumina medresa u Bosanskoj Gradišci

Piše: M. K.
(Foto: Klix.ba)
U Bosanskoj Gradišci je danas svečano otvoren objekat Derviš-hanumine medrese, čiju obnovu i rekonstrukciju je sa 600.000 KM, finansirala Generalna direkcija vakufa u Republici Turskoj.

“Raduje me da ovdje na neki način, čini mi se ponajviše u našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini ponovo se uspostavlja povjerenje među ljudima, a to nam je najvažnije od svega. Ovu našu domovinu trebamo pomoći, trebamo pomoći našem narodu da se ponovo podigne, trebaju nam mostovi u Višegradu, trebamo se povezivati, a gradnja je najbolji način da se to povjerenje među nama ponovo izgradi”, istakao je u svom obraćanju reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović,

Među mnogobrojnim gostima današnjoj svečanosti su pored predstavnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i predstavnika lokalne vlasti prisustvovali i Haldun Koc ambasador Turske u našoj zemlji i director Generalne direkcije vakufa Turske Adnan Ertem.

“Ovi projekti uspijevaju saživjeti prije svega zahvaljući dobroj saradnji Islamske zajednice i lokalnih vlasti. Kao što je danas naglasio i načelnik općine ovdje su projekti koji imaju za cilj otvaranje novih radnih mjesta od velike važnosti, kako za ovo područje tako i za cijelu BiH. Mi kao Republika Turska nastojimo ovdje revitalizirati projekte koji imaju za cilj održiv povratak, a isto tako projekte koji imaju za cilj otvaranje novih radnih mjesta, tako da ćemo se mi u narednom period još više koncentrisati na ovo područje”, izjavio je ambasador Koc.

Derviš-hanumina medresa je izuzetnom arhitekturom, ali i značejem koji je vijekovima imala vrijedan spomenik kulturnog nasljeđa u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je u pseudomaorskom stilu koji se u Bosni i Hercegovini pojavio dolaskom austrougarske vlasti, pa se pretpostavlja da je konačan izgled dobila nakon rekonstrukcija, s obzirom da postoje podaci da je sagrađena 1748. godine.

Sve do nedavno se vjerovalo da je ovaj objekat podigla Derviš-hanuma Smailagić, rodom iz jedne od najuglednijih bosanskogradiških porodica toga vremena. Tumačenjem dva stara natpisa koji su sve do 1992. bili na ovom objektu došlo se do podatka da je medresu ustvari sagradila Aiša Džinić (pretpostavlja se da je bila supruga Ibrahim-bega Džinića, bosanskogradiškog kapetana. Prema ovom tumačenju Derviš-hanuma nije gradila, ali jeste obnovila medresu.

U ovaj objekat koji je dugo namjenski služio za medresu, poslije je kratko bio smješten mekteb, da bi je nakon Drugog svjetskog rata komunistička vlast oduzela. Korištena ja za potrebe bolnice i za stanovanje, a tokom posljednjeg rata za smještaj izbjeglica. Vraćena je Islamskoj zajednici 2008.godine u zapuštenom stanju.

Nekadašnja medresa će služiti za smještaj Medžlisa Islamske zajednice u Bosanskoj Gradišci. Tu će, kako je planirano, biti smješten i edukativni centar sa bibliotekom i čitaonicom.