Obala Kulina bana
69

Otvoren prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja u Kantonu Sarajevo otvoren je danas u općini Stari Grad, na adresi Obala Kulina bana 22.

Centar je otvorila Općina Stari Grad koja je uložila sredstva u adaptaciju i opremanje, a finansirat će i sadržaje koji će se u njemu odvijati, dok je za upravljanje centrom zaduženo Udruženje Generacija.

Misija Centra za promociju i unapređenje zdravlja bit će popularizacija i unapređenje zdravlja, kao i aktivnog životnog stila među svim generacijskim grupama: djeca predškolskog i školskog uzrasta, radno sposobno stanovništvo i građani treće dobi. Radit će svakim radnim danom, od 8 do 16 sati, a pružat će usluge svim građanima bez obzira na mjesto stanovanja.

"Prije tačno godinu dana počeli smo razgovore o realizaciji ove ideje i projekta. Nevjerovatno je koliku smo podršku u startu imali od općinske administracije. Oni su prvi srušili barijere između ljudi i općina u kojima žive, jer ovo je servis svih građana Kantona Sarajevo i to je nešto što je bilo jako potrebno", izjavio je danas predsjednik Udruženja Generacija Mahir Selmanović. "Svjedoci smo da se na fizikalne terapije, koje su nekad hitno potrebne građanima, čeka jako dugo. Mi ćemo kroz ovaj koncept funkcionisanja postati servis građana. Ovdje mislim na građane svih generacija, jer namjeravamo imati programe i radionice fizioterapijskog i kineziterapijskog tipa, kako za predškolski i školski uzrast, tako i za radno sposobnu populaciju i naravno osobe treće životne dobi".

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić izjavio je da Općina stoji iza ovog projekta u punom kapacitetu, ali i da se nada da će projekat narednih godina zaživjeti i biti samoodrživ.

„Najvažnije je da je Centar počeo sa radom, a kroz buduće godine se nadamo da će biti i finansijski održiv. Nadam se da će svima vama, bez obzira u kojim godinama se nalazili i koje zdravstvene probleme imali, ovakav centar pomoći – ako ništa da se okupljate i da se družite, ali i sa zdravstvenog aspekta,“ kazao je Hadžibajrić prisutnim korisnicima Centra. On je izrazio nadu da bi u budućnosti mogla biti otvorena barem još dva ovakva centra u Starom Gradu, te da to treba poslužiti kao primjer i drugim općinama. Općina Stari Grad nastavlja sa kontinuiranim radom kada je u pitanju zdravstvena zaštita naših sugrađana, kazao je danas predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina. „Na ovaj način mi pokazujemo da je Općina Stari Grad u funkciji građana, ovdje želimo omogućiti bolje životne i zdravstvene uvjete, ali i druženje, koje često mnogo više znači za ljudsko zdravlje,“ kazao je Pušina.

Centar će svoju misiju ostvarivati djelujući na društveno odgovoran način u pozitivnom, kreativnom, multikulturalnom okruženju. Načelnik Hadžibajrić i predsjednik Udruženja „Generacija“ Mahir Selmanović potpisali su danas ugovor o relizaciji pojekta Centar za promociju i unapređenje zdravlja. Ubuduće će se u ovom Centru realizovati sadržaji kao što su: terapijske vježbe za osobe treće dobi – prilagođene njihovim potrebama, elektroterapija za osobe treće dobi, medicinsko savjetovalište, mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi, edukativne radionice iz oblasti zdravstva i zdrave ishrane, promocija zdravog odrastanja sa zdravom ishranom i drugo. Sve usluge su besplatne i korisnici ne plaćaju članarinu.