BiH
0

Otvoren počasni Konzulat Republike Koreje u BiH

Sarajevo-x.com
Počasni Konzulat Republike Koreje otvorio je danas svoja vrata i u Bosni i Hercegovini.

Zvaničnom otvaranju je prisustvovao i vanredni i opunomoćeni ambasador Republike Koreje SUH Chung-ha, te počasni konzul Svjetlan Stanić. Nakon ceremonije otvaranja počasnog Konzulata, u hotelu Europa je sa početkom u 19:00 sati upriličeno i zvanično proglašenje gospodina Svjetlana Stanića počasnim konzulom ove zemlje, uz prisustvo velikog broja predstavnika diplomatskog kora, kao i državnih i političkih zvaničnika.

Ambasador SUH Chung-ha je tom prilikom izjavio: "Želim čestitati gospodinu Svjetlanu Staniću na imenovanju za počasnog konzula, kao i izraziti veliko zadovoljstvo da Repubila Koreja sada ima svoj Konzulat i u Bosni I Hercegovini. Želim istaći prije svega da je korejska vlada ponosna na odabir izvanrednog i sposobnog poslovnog čovjeka kakav je Svjetlan Stanić za počasnog konzula i sigurni smo da će se u ekonomskom i privrednom smislu dodatno poboljšati odnosi između Koreje i Bosne I Hercegovine".

Stanić je imenovan za počasnog konzula Republike Koreje u BiH, u skladu sa članom 12. Bečke konvencije o konzularnim odnosima, a na osnovu prijedloga ministra vanjskih poslova i trgovine Republike Koreje Kima Sung-hwana, kojeg je 31.03.2011. usvojilo Vijeće ministara BiH.

O otvaranju počasnog Konzulata, kao i svom imenovanju Svjetlan Stanić je rekao: "Teško je izraziti riječima kolika je čast za mene biti danas ovdje u svojstvu počasnog konzula Republike Koreje i u Bosni I Hercegovini otvoriti počasni Konzulat ove zemlje. Kolika je čast, tolika je i moja obaveza da u narednom periodu radim na unapređenju privredne saradnje između ove dvije zemlje. Iako je velika geografska udaljenost između Republike Koreje i Bosne i Hercegovine prijateljstvo naroda je izuzetno dobra osnova za unapređenje saradnje na svim nivoima. Nadam se da ćemo od danas zajednički raditi na izgradnji još jačih ekonomskih, privrednih i kulturnih odnosa, koji će doprinjeti napretku Bosne I Hercegovine i Republike Koreje".