U spomen na žrtve
0

Otvoren Park prijateljstva u sarajevskom naselju Dobrinja

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Damir Hadžić, novimenovani Ministar prometa i komunikacija BiH te Lejla Alijev, kćerka azerbejdžanskog predsjednika, danas su svečano otvorili novoizgrađeni Park prijateljstva u sarajevskom naselju Dobrinja.

Nakon presjecanja vrpce, u srcu parka je i svečano otkirveno spomen-obilježje žrtvama agresije u BiH i žrtvama azerbejdžanske tragedije u Hodžaliju.

"Prijateljstvo naroda Azerbejdžana i BiH datira odavno, još od bratimljenja grada Sarajeva i Bakua prije 40 godina. To prijateljstvo se dalje gradilo tokom 1992. godine, kada smo prošli zajedničku patnju. Pokolj civila u Hodžaliju je bio početak pokolja u BiH. To vrijeme simbolizira i ovaj spomenik ovdje, ove dvije majke od kojih je jedna iz BiH, a druga iz Azerbejdžana. Fondacija Alijev je napravila ovaj park 20 godina nakon tragedija, kako bi nas podsjetila na nemile događaje. Mi smo zahvalni za to i ne trebamo čekati narednih dvadeset godina kako bismo napravili ovakvo nešto", kazao je Izetbegović.

Damir Hadžić, donedavni načelnik Općine Novi Grad, a sada Ministar prometa i komunikacija BiH je zahvalio Vladi Azerbejdžana na slobodi i želji da pomognu bosanskohercegovačkom narodu.

"Kao ministar u BiH uradit ću sve da se prijateljstvo ovih dviju zemalja nastavi, a kao građanin ovog grada, reći ću svima da prošetaju ulicom Grada Bakua do Parka prijateljstva te da steknu nove prijatelje", rekao je Hadžić.

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, je kazao kako mu je posebno drago što je ovaj park sagrađen baš na Dobrinji, koja je bila grad u gradu tokom agresije, te da ona najbolje simbolizira patnju BiH i njenog grada. Behmen je Alijevoj uručio zahvalnicu Grada Sarajeva.

"Velika mi je čast što sam ovdje u Sarajevu i što sam u prilici da prisustvujem otvaranju ovog spomenika bosanskom narodu i ljudima. Hvala što dijelite patnju našeg naroda. Drago mi je što se vidi znatan oporavak Sarajeva nakon dešavanja prije dvadeset godina. Kao što znate, mi u Hodžaliju također obilježavamo godišnjicu masakra, kada su ubijeni svi ljudi u tom gradu. Tišina koja je nastala poslije toga je doprinijela nastavku etničkog čišćenja. Tri godine nakon toga, desio se genocid u Srebrenici. Tišina je ta koja donosi nepravdu. Mi moramo raditi na promicanju humanizma, mi moramo kazati šta se to desilo 1992. godine", istakla je Lejla Alijev.

Na kraju manifestacije, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je u ime Narodne kuhinje Stari Grad zahvalio Fondaciji Alijev koja je kuhinji donirala 10 kurbana te tom prilikom uručio zahvalnicu Lejli Alijev.

"Također, članice Udruženja Žene Gračanice su me zamolile da Lejli prenesem selame i poklonim joj jedan cvijet koji simbolizira nevinost žrtava u našim zemljama", kazao je Cerić.