Svečanost u Tuzli
3

Otvoren obnovljeni park, otkriven spomenik kralju Tvrtku I

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Večeras je u Tuzli svečanom ceremonijom otvoren obnovljeni Centralni gradski park, kojeg će ubuduće “krasiti” spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, autora Adisa Lukača akademskog skulptora iz Sarajeva.

Park se sastoji i od novih pješačkih staza, postavljene su nove klupe, kante za smeće, urađena je rasvjeta i postavljen video nadzor. Ukupna površina Centralnog parka je 27.000 metara kvadratnih, a za njegovu obnovu utrošeno je 439.511 KM. Spomenik kralju Tvrtku I, kako je ranije rečeno u Općini Tuzla, košta je 200.000 KM.

“Građanima je potreban udoban život u lijepom gradu sa dobro uređenim plažama, trgovima, ulicama i parkovima. Dakle, ovaj spomen park je u funkciji ugodnijeg života građana, u funkciji ljepše i privlačnije Tuzle turistima i investitorima, kao i u funkciji očuvanja našeg zajedničkog života putem njegovanja našeg zajedničkog nasljeđa”, izjavio je na press – konferenciji načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Inače, spomenik kralju Tvrtku I je rađen u bronzi. Nakon modeliranja njegovo ljevanje je rađeno u ljevaonici umjetnina na Akedimiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Spomenik u Tuzli je prvi koji je postavljen u spomen na kralja Tvrtka I u našoj zemlji.