Uloženo 1,7 miliona eura
150

Otvoren obnovljeni kamp Lipa kod Bihaća, siguran smještaj za 1.500 migranata

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nedaleko od Bihaća danas je otvoren obnovljeni migrantski centar "Lipa" gdje će biti smješteno 1.500 osoba, a u njegovu obnovu nakon velikog požara uz pomoć Evropske unije uloženo je 1,7 miliona eura.

Migranti koji su proteklih mjeseci boravili u šatorima u naselju Lipa, koje su nakon požara postavili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zimu će provesti u toplim prostorijama sa strujom i svime što je potrebno za adekvatan smještaj. Smještajni kapacitet kampa Lipa, kako je od ranije poznato, napravljen je za oko 1.500 ljudi, a migranti će biti smješteni na osnovu bračnog statusa, odnosno, po paviljonima ovisno o tome da li su individualci, porodice ili maloljetnici.

Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH je kazao da danas u Bihaću svi svjedoče novom poglavlju u procesu upravljanja migrantskom krizom u BiH, a u što su uključeni Ministarstvo sigurnosti i Služba za poslove sa strancima.

Ambasadorica Margret Uebber učestvovala je danas na otvaranju moderniziranog privremenog prihvatnog centra za izbjeglice i migrante u Lipi gdje je i zvanično predala njemačku donaciju u iznosu oko milion eura, a koja se sastoji od konsultativnih usluga, kao i izgradnje kuhinje, trpezarije i ambulante. Doprinos je realizirala njemačka Organizacija "Technisches Hilfswerk" (THW) u bliskoj saradnji sa sedam domaćih kompanija iz Unsko-sanskog kantona.

"Njemačka je od samog početka podržavala Bosnu i Hercegovinu u suočavanju s protokom izbjeglica i migranata. Savezna vlada je prošle godine obezbijedila milion eura za izgradnju prihvatnog centra u Blažuju, koju je također izvršio THW. Osim toga, Njemačka je do sada podržala program IOM-a za promociju dobrovoljnog povratka izbjeglica i migranata sa 2,8 miliona eura i, kao članica EU, uključena je u njihove finansijske doprinose", saopćeno je iz ureda Ambasade Njemačke u BiH.

Ambasadorica Uebber uručila je Crvenom križu Bihać donaciju Njemačkih saveznih oružanih snaga u iznosu od 12.000 KM.

"Riječ je o vunenim dekama, odjeći i krevetima na rasklapanje. Donacija je upriličena u sklopu stalne saradnje i podrške radu Crvenog križa Bihać u saradnji sa udruženjem Ahrweiler e.V. Donacija će koristiti i izbjeglicama i migrantima na području Bihaća", dodaju u saopćenju.

Očekivanja su da bi kamp u narednom periodu trebao smanjiti broj migranata na ulicama Bihaća, posebno u centru grada, ali i drugim napuštenim objektima odakle su proteklih mjeseci nadležne službe uz podršku policije vršili njihovo izmiještanje.

Kako je i ranije bilo poznato, kampom će upravljati Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije i druge organizacije koje će sa svojim volonterima biti na raspolaganju migrantima.

Zvaničnom otvaranju kampa Lipa prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, ambasadori država uključenih u migrantske procese, Vlade USK i Grada Bihaća, donatori te predstavnici međunarodnih institucija.