Vraćana vrijedna riznica
68

Otvoren muzej u manastiru Žitomislić, simbol srpskog naroda u Hercegovini

Piše: R. D.
U manastiru Žitomislić danas je proslavljena manastirska slava Blagovijesti i otvoren novi muzej. U njemu se nalazi vrijedna manastirska riznica koja je nakon 27 godina vraćena u ovaj objekat, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u našoj zemlji.

Muzej je otvorio direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, budući da je Vlada Republike Srpske u najvećoj mjeri finansirala izgradnju ovog objekta, a pomoglo je i federalno Ministarstvo kulture.

"Respektabilni ljudi su procijenili da SPC danas baštini manje od 10 posto onoga što je kroz vijekove stvarala, a ovo što danas imamo u muzeju je manje od 10 posto onoga što je manastir Žitomislić imao", izjavio je Davidović.

Dodao je je da je ovaj muzej reprezent srpskog naroda u Hercegovini, njegove prošlosti i budućnosti.

"Manastir je izgubio freske, kamenu plastiku, ogromne umjetničke vrijednosti. Bez obzira što je postavljeno ono što je prošlost, muzej u svojoj postavci gleda u budućnost. Nismo potencirali količinu zla koja se obrušila na ovaj manastir u nekoliko stotina godina", naveo je Davidović dodajući da su u muzeju tek dva kapitela sa slomljenim stubovima koji simbolizuju razaranje manastira.

Danilo pavlović, iguman manastira Žitomislić podsjetio je da je danas slava manastira, Blagovijesti, i da je slavu uveličalo otvaranje muzeja.

"Koliki je značaj manastira Žitomislić svi dobro znate i osjećate. Manastir je nažalost imao svoju tužnu historiju, ali je uvijek milošću Božijom obnovljen i sada je još ljepši i otvoren za svakoga", kazao je iguman.

Otvorenju muzeja prisustvovao je i vladika hercegovački vladika Dimitrije te broje zvanice iz vjerskog, političkog i kulturnog života.

Manastir Žitomislić sagrađen je 1566. godine, iste godine kada i Stari most u Mostaru. Zadužbina je porodice Miloradovića, koja je 1566. godine od nevesinjskog kadije dobila dozvolu za obnavljanje manastira, što ukazuje da je na tom mjestu i ranije postojao hram.

Manastir je u posljednjem ratu potpuno porušen, a obnovljen 2005. godine. Proglašen je za nacionalni spomenik BiH.