Stravični zločini
855

Otvoren Memorijalni centar u Žepi: Na ploči uklesana imena 495 ubijenih, beba najmlađa žrtva

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Žepi je danas otvoren Memorijalni centar koji će buduće generacije podsjećati na stradanja ovdašnjih ljudi tokom agresije na BiH. Na ploči Memorijalnog centra ispisana su imena 495 ubijenih Žepljana, a pred njihove duše danas je proučena šehidska dova.

Memorijalni centar otvorile su porodice šehida i djeca koja danas žive u gradu bola, Žepi, njih 21, zajedno s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Tokom troipogodišnje opsade u Žepi je poginulo 455 osoba među kojima je bio i veliki broj civila. Najmlađa žrtva bila je beba Rifet (Besim) Avdić, rođena '92. i ubijena iste godine, potom braća Aldin (Zijad) Mujić, rođen 1989. i Adis rođen 1990. godine.

Iako je odlukom UN-a, Žepa proglašena zaštićenom zonom, 27. jula 1995. godine snage VRS predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem, nakon višednevne ofanzive ušle su u enklavu čime je okončan otpor malobrojnih branitelja.

Više od hiljadu vojno sposobnih muškaraca koji se nisu željeli predati, odlučilo se na prelazak u Srbiju nakon čega su završili u logorima Mitrovo Polje i Šljivovica gdje su ostali više od 6 mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Jedan od njih bio je i Esad Omanović koji je šest mjeseci proveo u logorima u Srbiji, da bi otišao u Ameriku, a potom odlučio da se vrati u Bosnu.

"Tukli su nas i maltretirali, iznurivali glađu. Ja sam jednom kad sam došao do hljeba pojeo pet kila suhog hljeba odmah, a 21 čovjek je tome svjedočio. Vratio sam se da živim u Bosnu, ali vlast bi trebala pogledati ove ljude koji su pogoreli i protjerani, povesti računa o nama", kaže Esad.

Preživjeli mještani Žepe posebno će pamtiti 27. juli , dan kada su pripadnici VRS na očigled Ukrajinskog bataljona koji je bio dio kontingenta zaštitinih snaga UN-a , iz njihove baze nakon pregovora odveli komandanta odbrane Žepe Avdu Palića koji je nakon toga ubijen zajedno sa svojim saradnicima Mehmedom Hajrićem i Amirom Imamovićem.

"Pripadnici ukrajinskog bataljona su pregovarački tim Žepe 1995. godine, na čelu sa komandantom Avdom Palićem, Mehmedom ef. Hajrićem i Amirom Imamovićem, predali u ruke zločincu Ratku Mladiću i niko nije postavio odgovornosti Ukrajine", kaže Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa IZ Žepa.

Podsjetio je na nedavnu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Holandije prema kojoj je ta zemlja djelimično odgovorna za smrt 350 muškaraca koje su 13. jula 1995. pripadnici holandskog bataljona protjerali iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni. Šljivar od države BiH očekuju da pred sudovima pokrene odgovornost Ukrajine za smrt 495 Bošnjaka.

Zbog svega što su ovdašnji stanovnici prošli, Medžlis IZ Žepa realizirao je projekt izgradnje Memorijalnog centra koji će biti trajni podsjetnik na ubijene.

"Nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo ovoj zemlji i našem narodu i o tome ćemo učiti genneracije koje dolaze jer zaborav je opasan, onaj ko zaboravi rizikuje da mu se zlo ponovi. Tačno na ovaj dan 27.jula 1995. godine više nije bilo ni jednog Bošnjaka u Žepi, a odredi smrti Ratka Mladića tog su dana krenuli u sisitematsku pljačku i uništavanje bošnjačkih kuča, a na kraju su srušili i džamiju. Danas je prilika da se prisjetimo sramne uloge Ukrajinskog bataljona UN koji je bez i najmanjeg otpora prepustio zaštićenu zonu Mladićevim formacijama čime su izdali narod Žepe ali i grubo iznevjerili svoj mandat UN-a", kazao je izmedju ostalog Šefik Džaferović, član Predsjedništva BIH.

Nakon otvaranja Memorijalnog centra u žepskoj džamiji proučen je Mevlud i dova za sve ubijene Bošnjake Žepe.