{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren Međunarodni frankofoni koledž

F
14.9.2011. u 18:08
0
1
Otvoren Međunarodni frankofoni koledž
0
Međunarodni frankofoni koledž otvoren je danas u Sarajevu kao nova obrazovna institucija čiju prvu generaciju čine 104 učenika iz 17 zemalja.
Na ceremoniji otvorenja, koju je organizirala Francuska ambasada u našoj zemlji, odgovarajuću konvenciju potpisali su, u prisustvu francuskog ambasadora u našoj zemlji Rolanda Gillesa, generalni direktor Francuske laičke misije Jean-Christophe Deberre i predsjednik upravnog komiteta Koledža Jean-François le Roch.

Istaknuli su značaj ove obrazovne institucije čije osnivanje ima podršku i ministra obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Emira Suljagića.

Suljagić, koji je s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom prisustvovao otvorenju, našalio se da rukovodstvo škole može doći kod njega po savjet kada budu izrađivali budžet.

Prema navodima organizatora ceremonije, Francusku školu u Sarajevu, koja je do sada radila u školi "Hasan Kikić" na Gorici u Sarajevu, osnovala je Francuska laička misija 1998. godine, institucija koja upravlja sa 109 školskih ustanova u svijetu, koje pohađa 40.000 učenika.

Na inicijativu Jeana-Françoisa Le Rocha, Francuska laička misija i Francuska ambasada radile su na projektu razvoja škole.
Ona je sada registrirana kao ustanova i preselila je u novi samostalni prostor od 900m² te nudi proširenu nastavu od 5. do 9. razreda.

Ovaj koledž sada predlaže trojezičnu nastavu, na francuskom, bosanskom i engleskom jeziku, od vrtića do 9. razreda, prema zvaničnim programima francuskog ministarstva za obrazovanje.

U pedagoškom timu su diplomirani francuski, bosanski i engleski nastavnici.

Ideja je da se od idućeg septembra upisuju i srednjoškolci koji će sticati diplomu priznate francuske srednje škole.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: