Posjetio uprav Grada Sarajeva
0

Gilles najavio otvaranje Francuskog koledža

FENA
Ambasador Republike Francuske u BiH Roland Gilles posjetio je danas Gradsku upravu Grada Sarajeva kada je za sutra, 14. septembra, najavio otvaranje Međunarodnog francuskog koledža u Sarajevu, u novim prostorijama u Paromlinskoj, u kojem će se nastava odvijati na bosanskom, francuskom i engleskom jeziku.

U razgovoru s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom i zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem, koji su u nastupnu posjetu primili ambasadora, Gilles je dodao da će u naredne tri godine francuska ambasada pružati finansijsku potporu Sarajevo Film Festivalu, te da će ovogodišnji Jazz fest Sarajevo otvoriti francuski muzičari.

Tokom susreta najavljeni su, također, i brojni kulturni događaji koje će francuska ambasada organizirati u 2012. i 2013. godini, u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom i teatrima, kao i izložbu o kulturnom i arhitektonskom naslijeđu Sarajeva.

Izrazivši zahvalnost građana Sarajeva francuskom narodu, koji je tokom opsade nesebično pomagao Sarajlijama gradonačelnik Behmen potcrtao je rezultate dosadašnje uspješne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva, sporta i infrastrukture.

Behmen je podsjetio da u Sarajevu godinama uspješno djeluje Francuski kulturni centar 'Andre Malraux', te pozdravio aktivnosti asocijacije 'Le club de Strasbourg' radi razmjene iskustava njenih članica sa Sarajevom iz oblasti lokalne samouprave (urbano planiranje, ekologija i gradski prijevoz).

Također je naglasio da građani Sarajeva ne zaboravljaju francuske vojnike koji su tragično izgubili život obavljajući plemenitu zadaću u okviru misije mira i pomoći napaćenim stanovnicima Sarajeva i BiH, stoji u saopćenju iz Gradske uprave Grada Sarajeva.