Zavod Pazarić
0

Otvoren bungalov za boravak osoba s mentalnom retardacijom

FENA
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić ozvaničio je danas otvaranje montažnog objekta - bungalova na lokaciji Ramići u kojem će, u obiteljskom obliku stanovanja, uz blagi stručni nadzor, boraviti pet štićenika uglavnom djece i omladine različitog stepena mentalne retardacije koji su prilično osposobljeni za samostalan život.

Dio je to projekta izgradnje tzv. internacionalnog sela na imanju Ramići kod Pazarića u kojem će u obliku obiteljskog stanovanja, uz blagi stručni nadzor, biti smještene osobe s lakšom mentalnom retardacijom odnosno osobe s očuvanom motorikom.

Socijalni radnik Zavoda Zijad Korjenić kazao je FENI da je tim projektom planirana izgradnja još dva bungalova koji bi trebalo da budu završeni naredne godine.

Ideju o stvaranju nezavisne zajednice osoba s mentalnim hendikepom inicirala je i finansira holandska organizacija "Out of Area". Ta ideja prerasla je u Projekt projekta izgradnje tzv. internacionalnog sela u koji se uključio i Savez udruženja za pomoć osobama s mentalnom retardacijom FBiH "Sumero".

Projekt izgradnje tzv. internacionalnog sela je pilot-projekt deinstitucionalizacije Zavoda Pazarić, a okarakteriziran je kao historijski korak u razvoju te institucije koja zbinjava osobe različitog stepena mentalne retardacije. Definiran je kao novi pristup u brizi i integraciji djece s hendikepom i od velikog je značaja za približavanje BiH evropskim standardima u zbrinjavanju mentalno invalidnih osoba.

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić trenutno borave 394 štićenika raznih starosnih dobi i stepena oštećenja.