Sjećanje na heroje BiH
21

Otvaranjem česme obilježen Dan šehida u Zenici

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Posjeta mezarima, mevludi, dove i molitve obilježile su drugi dan Bajrama u Zenici, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan šehida.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida upriličena je u mjestu Gornja Zenica gdje je otvorena šehidska česma u čast deset šehida tog mjesta. Skender Bajro, Durmić Mirnes, Kibrić Muhamed, Šabović Fahrudin, Alispahić Muharem, Bjeloglavić Mensur, Đulić Esad, Mešković Mirsad, Berbić Muhamed i Durmić Asif su imena deset šehida koja se nalaze na spomen-ploči na šehidskoj česmi u Gornjoj Zenici.

Prisutnim vjernicima koji su se okupili da uveličaju ovaj događaj i odaju počast sinovima Bosne i Hercegovine, prvi se obratio Jakub ef. Salkica koji je istakao da su šehidi vječno urezani svjedoci i sudionici stvaranja slobode i odbrane Bosne i Hercegovine.

"Ovdje smo kao narod koji svjedoči o teškim stradanjima u prošlosti, okupljeni u haremu džamije, na temeljima naše duhovne opstojnosti u zajedništvu časne vjere islama i nikada umirućih svjedoka naše vjere, šehida. Šehidi su vremenom vječno urezani svjedoci i sudionici stvaranja slobode i odbrane Bosne. Na putu do slobode bili su nošeni idealima vjere, snagom šehadeta i imana. Šehidi su ruže mirisne i plodna stabla vjere, sloboda naše Zenice i lijepe domovine Bosne i Hercegovine čiji spomen imamo odgovorno čuvati, promovirati i afirmirati, trajno se sjećajući njihovog emaneta", izjavio je Salkica.

U svome daljnjem obraćanju prisutnima Jakub ef. Salkica je istakao da je najveća šehidska poruka nama i budućim emanetima, da je život u vjeri za svete ideale i drugoga te vlastito žrtvovanje najbolji zalog i garancija slobode sretne i sigurne budućnosti jednoga naroda.

"Dan šehida je čas historije i jedinstveno duhovno i dostojanstveno sjećanje na zajedništvo života i smrti, patnje i nade, oprosta i pomirenja, suživota i mira, žrtve i slobode. Dan šehida je prilika da se sjetimo tih velikih hrabrih i odlučnih ljudi koji su znali za što žive i zašto se bore. Ovo je dan na sjećanje svih onih koji su se svojim podvizima i plemenitošću odbrane Bosne i Hercegovine uzdigli do primjera budućim generacijama. Dan šehida podsjeća na obavezu da se ne zaboravi vječni dug prema hrabrim borcima, braniteljima, koji su dali svoju krv, dijelove tijela ili položili život u odbrani Bosne i Hercegovine. Pozivam vas sve da pamtimo i ne zaboravimo djela koja su učinili sinovi naše Bosne i Hercegovine, sinovi Gornje Zenice.", zaključio je Salkica u svome obraćanju.

U okviru manifestacije obilježavanja Dana šehida, proučena je dova za sve šehide Bosne i Hercegovine, a svečanu vrpcu na šehidskoj česmi u mjestu Gornja Zenica presjekli su Husein Smajlović, gradonačelnik Zenice i Mirsad Čizmo, direktor firme RM-LH Zenica.