Obilazak mezarja, dove i molitve
139

Dan šehida oživio sjećanja na najbolje sinove BiH

Anadolija
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je drugi dan Ramazanskog bajrama u toku kojeg se u Bosni i Hercegovini obilježava i Dan šehida. Muslimani se danas, učeći dove i molitve, posjećujući mezarja u BiH, prisjećaju najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani BiH.

Bajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živim, onih koji su živote izgubili u toku rata u BiH od 1992. do 1995. Širom zemlje više od 15 godina muslimanski vjernici drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju se bosanskih šehida.

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Čini se da, kako vrijeme prolazi, ova odluka Rijaseta sve više dobija na važnosti i značaju. Svake godine drugi dan Ramazanskog bajrama sve više bosanskih muslimana odlazi na mezare i upućuje dove bosanskim šehidima.

Reis Cerić: Svaki Dan šehida je polaganje računa šehidima

Na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu dovu šehidima su proučili reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić te hafizi, u prisustvu velikog broja vjernika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i brojne delegacije svih nivoa vlasti i udruženja položile su cvijeće na spomen-ploču šehidima proteklog rata u BiH, a potom su se uputili ka mezaru prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, gdje su također položili cvijeće i vijence.

Reis Cerić je u obraćanju istakao kako se svi oni koji su došli na "Kovače" danas suočavaju sa šehidima, njihovom djecom i rodbinom. Naglasio je kako je svaki Dan šehida i okupljanje na mezarju "Kovači" zapravo polaganje računa šehidima.

"Dozvolite mi da ja u ime vas selamim naše šehide i da molim dragog Allaha da im njihov šehidski status bude trajan i vječan, a njihova šehidska krv bude nama razlog da budemo bolji", kazao je Cerić.

Izetbegović: Ovaj ramazan je bio kao nijedan dosad

Predsjedavajući Izetbegović, u izjavi novinarima, uputio je čestitku svim muslimanima u BiH, Sandžaku i dijaspori.

"Na groblja je danas došao veliki broj ljudi, i ja sam posjetio tri mezarja. Mislim da je ove godine i ramazan bio kakav nikad prije nije bio. Iako je bio vreo mjesec za post, protekao je kao nikad dosad. Meni izgleda kao da stvari idu svojim tokom", istakao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako nijedan od bh. entiteta ne može opstati bez države BiH.

"Nijedan od entiteta ne može živjeti bez države. Ne može izdavati pasoše, štampati tablice, novac... To je iluzorna priča koja se podgrijava pred svake izbore. Mi se, zbog ovih ljudi, moramo posvetiti temama od kojih se živi", naglasio je Izetbegović rekavši kako treba obnoviti poljoprivredu, industriju, te omogućiti nova zapošljavanja.

U okviru obilježavanja Dana šehida, danas je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena hatma dova šehidima Bosne i Hercegovine.