BiH
0

Otvaranje obnovljene Kušlat džamije kod Zvornika 1. septembra

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Konjević-polju kod Zvornika za 1. septembar je najavljeno svečano otvaranje obnovljene Kušlat džamije za koju se smatra da je najstarija vojna džamija u Bosni i Hercegovini, javila je ganecija Anadolija.

Ovih dana privode se kraju obnoviteljski radovi. Na otvaranju se očekuju rijeke vjernika iz gradova širom BiH i Evrope. Stara utvrda Kušlat i u njoj džamija već stoljećima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače.

Džamija potiče iz 15. stoljeća iz vremena kad su Osmanlije osvajale Bosnu. Sagrađena na vrhu visoke stijene unutar stare utvrde, namijenjena je bila vjerskim potrebama osmanskih vojnih posada. To je specifičan objekat čiji su zidovi svjedoci gotovo 500 godina turbulentne bosanske historije. Zapaljena je u februaru 1993. godine. Do džamije se može doći samo pješice, iz pravca rijeke Pahljevići.

U prošlosti je bila popularno mjesto ne samo za vjernike. Putnike namjernike privlačile su i legende vezane za njen nastanak. Po riječima predsjednika Medžlisa islamske zajednice Zvornik Mustafe Muharemovića, tvrđava Kušlat je prije dolaska Osmanlija bila srednjovjekovni utvrđen grad. Iz utvrde su štićeni karavani, ali i obični putnici. Po dolasku Osmanlija izgrađena je džamija.

Za nju putopisac Evlija Čelebija kaže da je Ebul Fethova, što znači da je izgrađena za vladavine sultana Mehmeda II Osvajača. Muharemović podsjeća da su nedaleko od ove džamije zabilježeni prvi slučajevi prelaska lokalnog stanovništva na islam. "Kušlat je imao strateški značaj s obzirom na to da je bio na prometnici između Srebrenice i Zvornika, gdje su bili karavanski putevi. Ovuda je izvlačena ruda iz Srebrenice“, kaže Muharemović.

Nekoliko je verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime. Muharemović objašnjava da naziv potiče od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića. No u narodu je poznata i priča da je tvrđava Kušlat ime dobila po ptičjem gnijezdu. O historiji i posebnosti ove džamije svjedoče zapisi u brojnim knjigama, ali i sjećanje ljudi koji su je pohodili.

Zasigurno je veličina duhovnosti i ljudskog vjerovanja bila zalog za očuvanje svih ljepota ovog kraja, ali i temelj bolje budućnosti gradine Kušlat i džamije u njoj.