Obnovljeni i harem, mezarje i put
3

Čuvena džamija Kušlat na stijeni bit će otvorena dogodine

Klix.ba
Čuvena džamija na stijeni Kušlat, koja je pet vijekova čuvala svoj autentični izgled, u februaru 1993. je spaljena i porušena, kao i selo Pahljevići u općini Zvornik, čiji su stanovnici protjerani. Sljedeće godine ova džamija će biti svečano otvorena, a obnova će obuhvatiti i džamijski harem.

Iz Medžlisa IZ Zvornik i ovlaštenog zastupnika vakifa za rekonstrukciju džamije Kušlat, su nam javili da zbog proširenja radova na haremu obnova nije mogla biti gotova do 1. septembra ove godine, kao što je ranije planirano, već je svečano otvaranje prolongirano za august 2013.

Stara džamija Kušlat služila je prvenstveno kao objekt za vjerske obrede mještanima navedenog sela, dervišima i drugim prolaznicima, ali i kao turistička atrakcija brojnim znatiželjnicima koji su se uskim stazama probijali do nje, odakle su uživali u prelijepom pogledu na okolinu. Džamija je zbog svog položaja na stijeni bila lako uočljiva sa magistralnog puta Sarajevo - Zvornik.

Nakon spaljivanja i rušenja, od ovog lijepog objekta ostali su samo temelji i nešto starih zidina, koji su se i dalje obrušavali. U posljednjem trenutku Medžlis IZ Zvornik je, uz saglasnost Muftijstva tuzlanskog, na čijem prostoru se i nalazi navedeni objekt, uradio projekt rekonstrukcije džamije Kušlat. Prema tom projektu džamija je trebala biti sagrađena na istim temeljima uz očuvanje dijelova još uvijek neporušenih starih zidova i ugradnju obrušenog kamena sa istih zidova kako bi se napravio isti objekt koji je krasio ove prostore.

Vakifi (finansijeri) rekonstrukcije džamije su osobe koje su porijeklom sa ovih prostora. Njihova nostalgija, kao i nostalgija svih mještana ovih prostora čvrsto je vezana za ovaj objekt, te su odlučili da pomognu da upravo taj objekt i dalje ukrašava ove prostore sa mjesta koje mu po prirodi pripada i služi svojoj primarnoj namjeni još dugo vremena.

Ti vakifi su Alija Efendić, advokat iz Zvornika, i njegova majka rahmetli Hasiba Efendić, te porodica Hujdurović, dr. Džemil i dr. Senada, rodom iz Bratunca, vlasnici Plave poliklinike u Tuzli. Ove dvije porodice izdvojile su po polovinu potrebnih sredstava za obnovu pristupnog puta, uređenje starog mezarja i rekonstrukciju džamije.

Prvo je obnovljen pristupni put do lokaliteta na kojem se nalazi džamija. Nedaleko od džamije nalazi se staro mezarje, koje je staro koliko i sama džamija. Mezarje je bilo zaraslo šumskim stablima i žbunjem, prekriveno zemljom, a nišani polomljeni. Sada ovo mezarje ima svoj lijepi izgled i otrgnuto je od zaborava.