|

Otvaranje novog krila u Univerzitetsko kliničkog centra RS početkom 2016.

Otvaranje novog krila u Univerzitetsko kliničkog centra RS početkom 2016.
10
Piše: T. Č.
12.11.2015. u 20:00
73
komentara
10

dijeljenja
1/7 Foto: Klix.ba
2/7 Foto: Klix.ba
3/7 Foto: Klix.ba
4/7 Foto: Klix.ba
5/7 Foto: Klix.ba
6/7 Foto: Klix.ba
7/7 Foto: Klix.ba
Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić zadovoljna je dinamikom građevinskih radova na južnom krilu Univerzitetsko kliničkog centra RS, čije je otvaranje planirano početka sljedeće godine.
"Krajem decembra ili u prvoj polovini januara mogao bi da bude završen tehnički prijem i izdata upotrebna dozvola za južno krilo nakon čega će biti i pušten u rad", rekla je Golić nakon što je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Draganom Bogdanićem obišla gradilište.

Navela je da je riječ o prostoru od 12.000 kvadratnih metara, od čega se 6.000 m2 odnosi na južno krilo, a 6.000 m2 na centralni hol koji povezuje sjeverno i južno krilo.

Bogdanić je ovom prilikom istakao da će se puštanjem u rad južnog krila konačno moći obaviti veći broj pregleda i procedura u prostoru koji je urađen prema evropskim standardima za polikliniku i to uz upotrebu sofisticirane opreme poput digitalnog mamografa, sale za kateterizaciju za interventnu kardiologiju s intravaskularnom dijagnostikom i sale za kateterizaciju za invazivnu kardiologiju.

On je naveo da je izgradnja dijela južnog krila i njegovo opremanje finansirano iz projekta realizovanog sa Korea Eximbank, čija je vrijednost 30 miliona dolara.

Generalni direktor UKC RS Mirko Stanetić je rekao da je najvažnije to što će u budućnosti od prijema pacijenta do precizne dijagnoze put biti mnogo kraći.

Pored radova na južnom krilu UKC RS, paralelno se u centralnom medicinskom bloku izvodi i rekonstrukcija na devet etaža i izgradnja novog sjevernog krila, kao i nabavka kompletne medicinske i nemedicinske opreme. Ugovorom je predviđeno da ovi radovi traju 43 mjeseca, a vrijednost projekta, koji se finansira kreditnim sredstvima Evropske investicione banke je 84 miliona eura, bez PDV-a.
Prijavi grešku


Komentari (73)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...