30. aprila u Banjaluci
0

Otvaranje nove zgrade RTRS-a vrijedne 15 miliona KM

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom izgradnje novog Radio-televizijskog doma RS, čije je zvanično otvaranje najavljeno za 30. april.

"Objekat će biti tehnološki opremljeniji, a Radio-televizija RS /RTRS/ jedan od najboljih emitera u regionu", rekao je Dodik novinarima prilikom današnje posjete RTV domu.

On je dodao da će u prostoru od 7 000 metara kvadratnih biti smješten i Radio RS tako da će se produkcija ove informativne kuće odvijati na kvalitetnijem nivou.

Dodik je podsjetio da je u ovaj objekat uloženo oko 15 miliona maraka, dodajući da će Vlada RS zajedno sa Radio-televizijom RS nastojati da se ovaj objekat tehnološki opremi u skladu sa svjetskim standardima, prije svega, opremom za emitovanje digitalnog signala, o čemu će biti dogovoreni određeni aranžmani, jer je ovaj informativni centar važan za RS.

Premijer Dodik naveo je da će se pronaći određene mogućnosti da se RTRS-u omogući najsavremenija oprema u dogledno vrijeme i naglasio da Vlada RS nije zadovoljna da opremom u RTRS-u upravlja bilo kakva korporacija, te da to treba da čini samo RTRS i Republika Srpska.

Dodik je naglasio da Vlada RS nije zainteresovana za aranžman da bilo kome daje novac, a da RTRS-om upravlja neko sa strane.

"Naš cilj je da RTRS bude javni emiter sa objektivnim informisanjem javnosti o svim dobrim i lošim stvarima koje se dešavaju u Srpskoj" rekao je Dodik.

On je dodao da je potrebno da ljudi u RS budu upoznati sa dobrim stvarima, a jedna od dobrih stvari je upravo izgradnja nove zgrade RTRS-a.

"Naš cilj je da na ovom prostoru gradimo koncertnu dvoranu sa 2 000 mjesta, a da u budućnosti, na mjestu gdje se nalazi stadion Fudbalskog kluba "Borac", izgradimo zgradu Narodne skupštine RS, kao i jedan hotel sa najvećim svjetskim standardima koji će se nalaziti u blizini zgrade Vlade RS", rekao je Dodik.

On je dodao da se sada pokazuje koliko su apsurdne izjave iz Sarajeva da se izgradnjom ovog objekta "kriminalizuje RS".

"Prije nego što je izvođač započeo radove, iz Sarajeva su poručili da se radi o kriminalizaciji ovog posla, ali zgrada Radio-televizije RS biće na vrijeme završena", rekao je Dodik i istakao da sve to govori o cinizmu i pakosti koja svakodnevno dolazi iz Sarajeva za sve što se dobro uradi u RS.

Prema njegovim rječima, RS je ponosna na ono što radi i gradi, jer će generacijama u budućnosti ostaviti takva monomentalna zdanja kao što je Radio-televizija RS.

Generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović rekao je da će ovaj objekat sa 7 000 metara kvadratnih i tri studija riješiti probleme smještaja radnika ove informativne kuće u kojoj je zaposleno 500 ljudi.

"Do sada smo u ovaj objekat uložili oko 15 miliona KM i ponosni smo da je Radio-televizija RS najveći objekat tog tipa u regionu", rekao je Davidović novinarima.

On je pohvalio i izvođača radova, dodajući da su građevinski radovi urađeni na vrhunskom nivou.

"Nadamo se da će Vlada RS u budućnosti pomoći u opremi i tehnološkom razvoju ove informativne kuće, s obzirom da ćemo imati sve uslove za rad, a zgrada će biti opremljena novom tehnologijom", rekao je Davidović.

Osim premijera Dodika, o radovima na izgradnji RTV doma RS upoznali su se i ministri prosvjete i kulture Anton Kasipović i saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, kao i izvođači radova "Integral inženjering".