BiH
4

Otpušteni vojnici iz RS-a dobit će samo otpremnine

FENA
Vojnici pred Parlamentom (Foto: Arhiv)
Vojnici pred Parlamentom (Foto: Arhiv)
U Fondu penzijsko-invalidskog osguranja Republike Srpske kategorični su da će, bivši pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su svojevremeno penzionisani po sili zakona, odnosno otpušteni iz aktivne službe, a dolaze iz RS-a, dobiti otpremnine, te da nemaju pravo na penzije iz tog fonda.

Očekuju da, vjerovatno, naredne sedmice 4.023.195 KM, za 348 bivših vojnika iz RS, doznači Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a na osnovu ranije potpisanog sporazuma.

"Ta sredstva su otpremnine, a ne penzija. Riječ je o jednokratnoj isplati za svakog od ovih 348 vojnika i time se završavaju obaveze RS, Fonda PIO i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite“, naglašava portparol Fonda PIORS-a Tihomir Joksimović za Radio RS-a.

Nakon što bivši vojnici s teritorije RS-a dobiju sredstva morat će potpisati izjavu o preuzimanju otpremnine.

Iznosi će im se računati od dana otpuštanja do 31. maja ove godine, prema isplatnim koeficijentima u skladu s određenim kriterijima.

Potpisivanje Sporazuma o transferu granta iz ovogodišnjeg razdjela budžeta Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Federalnom zavodu PIO/MIO i Fondu PIO Republike Srpske, na osnovu dopunjenog zakona o službi u Oružanim snagama BiH, finalizirano je u petak u Sarajevu.

Isplatu će omogućiti transfer 19.917.000 KM s Jedinstvenog računa trezora, iz budžeta Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, a od cjelokupnog iznosa, 15.917.000 KM ide za 1.516 korisnika na računu federalnog fonda PIO.

Potpisnici sporazuma su ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, kao i direktori Federalnog zavoda za PIO/MIO i Fonda PIO Republike Srpske Zijad Krnjić i Mladen Milić.