BiH
0

Otpušteni radnici preduzeća Dom Štampe traže isplatu plaća

FENA
Grupa otpuštenih radnika preduzeća Dom štampe okupila se jutros ispred zgrade Uprave zahtijevajući od stečajnog upravnika da im isplati osam plaća.

Bivši radnici nekada uspješnog grafičkog preduzeća koji se od prošle godine nalaze na Birou za zapošljavanje tvrde da je stečajna uprava prodajom nekoliko objekata osigurala 175.000 KM i očekuju da to iskoristi da bi izmirila obaveze prema njima.

„Nismo u cijelosti zadovoljni informacijama iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koji naše bivše rukovodioce terete samo za dovođenje preduzeća u stečajni postupak. Tražimo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao udruživanje u skupinu radi krivičnog djela sticanja protiv pravne dobiti. Tri godine dioničari Doma štampe nisu usvajali završni račun a firma je i pored toga nastavila da radi što je protivzakonito“, izjavio je Semir Hodžić, predsjednik bivšeg sindikata Doma štampe koji je također dobio otkaz na poslu.

Stečajna uprava već dva puta bezuspješno pokušava prodati zgradu Doma štampe čija se vrijednost procjenjuje na tri miliona KM. Ova sredstva bila bi iskorištena za izmirenje obaveza prema povjeriocima i radnicima.