Nastavlja se agonija
17

Otpremnine Aluminija bit će osigurane iz povrata PDV-a, prosječna iznosi 8.500 KM

R. D.
Biokšić se obraća radnicima poslije sastanka s Nadzornim odborom i Upravom (Foto: R. D./Klix.ba)
Biokšić se obraća radnicima poslije sastanka s Nadzornim odborom i Upravom (Foto: R. D./Klix.ba)
Današnji sastanak Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar s Upravom i Sindikatima privukao je pažnju brojnih razočaranih radnika. Ipak, vjerovatno je da će radnici pristati na novu sistematizaciju radnih mjesta i proglašenje tehnološkog viška za više od 500 radnika.

Sredstva za otpremnine u iznosu od 4,5 miliona KM, kako saznajemo, osigurala bi se povratom uplaćenog PDV-a, a prosječna otpremnina iznosila bi oko 8,5 hiljada KM. Nezvanično, u tom slučaju najveće otpremnine bi trebale iznositi do 15.000 KM, što će zavisiti od radnog staža radnika.

Jordan Pehar bio je dugogodišnji radnik pogona Elektroliza. Kaže kako je razlog današnjeg okupljanja radnika ispred Aluminija stalno obmanjivanje Kriznog vijeća, Uprave i Nadzorni odbor.

Jordan Pehar (Foto: R. D./Klix.ba)
Jordan Pehar (Foto: R. D./Klix.ba)

"Na sastanuku su predstavnici Sindikata na koje se želi prebaciti odgovornost otkaza za 500 ljudi po novoj sistematizaciji. Mi pristajemo samo na ona minimalna prava koja nam zakon osigurava, a to je minimalna otpremnina, otkaz ugovora o radu da se možemo prijaviti na biro i osiguranje kredita od pola godine", izjavio je Jordan.

Pehar dodaje kako je nije ispunjeno niti jedno obećanje od gašenja kompanije do danas, a sumnjaju da je tako i sa obećanjem da se do petka mogu isplatiti otpremnine.

među radnicima i izvršni direktor Boris Vican (Foto: R. D./Klix.ba)
među radnicima i izvršni direktor Boris Vican (Foto: R. D./Klix.ba)

"Pola sata sam jučer razgovovarao s direktorom koji mi je kazao da na računu trenutno nema para. Oni čekaju povrat PDV-a", kazao je.

Poslije sastanka s Upravom i Nadzornim odborom radnicima se obratio i predsjednik Sindikata Romeo Biokšić. On je potvrdio da se od predstavnika radnika traži saglasnost na sistematizaciju kojom se oko 500 radnika proglašava tehnološkim viškom te da bi od 2. septembra krenula isplata otpremnina.

Romeo Biokšić (Foto: R. D./Klix.ba)
Romeo Biokšić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Sutra je Skupština Sindikata u 12 sati, a pozvat ćemo i radnike koji nisu danas bili da dođu i daju svoj glas po pitanju sistematizacije", kazao je Biokšić navodeći i kako će radnici vjerovatno podržati novu sistematizaciju jer je jednim dijelom ispoštovala njihove zahtjeve.

Podsjećamo, struja Aluminiju ugašena je 10. jula ove godine zbog duga kompanije od preko 400 miliona KM. Prije dva dana Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je kako su ispunjena obećanja radnicima, osigurana sredstva za otpremnine, ali da će eventualno pokretanje proizvodnje Aluminija biti po tržišnik uslovima i uz podršku strateškog partnera.