BiH
20

Otkud različita tumačenja koliko dugo je trajala opsada Sarajeva?

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Danas se obilježava Dan Grada Sarajeva, kao sjećanje na oslobođenje Sarajeva 1945. ali i kao sjećanje na opsadu Sarajeva koja je počela 1992. No, u javnosti postoje sasvim različita tumačenja toga koliko dana je trajala ta opsada: 1425, 1460, 1475...

Osnovna razilaženja vezana su za nešto što se može nazvati metodologijom, odnosno nepostojanjem potpunog konsenzusa kada je opsada počela i kada je okončana.

Većina građana, ali i naučnika, prihvatit će kao početni datum 6. april 1992. Zvanično, bh. Vlasti su kraj opsade proglasile 29. februara 1996. Time dolazimo do broja od 1.425 dana koliko je Sarajevo bilo u opsadi.

Međutim, postoje i drukčija tumačenja. Tako će neki početak opsade grada računati od 1. marta 1992. kada su se, nakon referenduma, pojavile prve blokade po gradu. Drugi će kao datum početka opsade uzeti 02. maj i događaje vezane za zarobljavanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i bitku za Predsjedništvo.

Također, postoje različita tumačenja i kad je opsada okončana. Kao što smo spomenuli, neki prihvataju 29. februar 1996. kao kraj opsade, dok će neki potpisivanje Dejtonskog sporazuma vidjeti kao kraj rata i okončanje opsade. Također, postoje i oni koji smatraju da je opsada okončana tek reintegracijom pojedinih dijelova grada, prije svega reintegracijom Grbavice krajem marta 1996.

Otud su i razlike u ukupnom broju dana koje je Sarajevo provelo u opsadi. Najprihvaćeniji je broj 1425, odnosno ona metoda koja kao početak opsade uzima 6. april, a 29. februar 1996. kao datum okončanja opsade. Bez obzira na ovakva razilaženja, opsada Sarajeva ostaje jedna od najdužih opsada nekog glavnog grada u historiji modernog ratovanja.