Kozarac
0

Otkriveno spomen-obilježje stradalim Bošnjacima

FENA
Kozarac
Kozarac
U prisustvu više hiljada mještana Kozarca kod Prijedora u subotu je otkriveno spomen-obilježje s imenima 1.226 Bošnjaka s područja tog mjesta koji su ubijeni u proteklom ratu.

Spomen-obilježje otkrili su roditelji i djeca žrtava, ukupno njih 99, koji su obučeni u bijelo od "Kuće mira" do centra Kozarca predvodili kolonu porodica stradalih Bošnjaka.

Za izgradnju spomen-obilježja, koje svojim izgledom simbolizira stradanje i svijetlost, izdvojeno je oko 600.000 KM.

Predsjednik Odbora za izgradnju spomen-obilježja Zlatko Škerić naglasio je da je najveći dio tih sredstava osiguran od mještana, ali i institucija s raznih nivoa vlasti i od donacija privrednih subjekata.

  • Upisano je 1.226 imena stradalih Kozarčana, a bit će dopisano još 240 imena nakon provjere identiteta, precizirao je Škerić.

Otvaranju ovog spomen-obilježja prisustvovali su i brojni zvaničnici, među kojima i predsjendika SDA Sulejman Tihić, potpredsjednik RS-a Adil Osmanović, te Marko Pavić, načelnik općine Prijedor, javila je u subotu navečer banjalučka Alterantivna televizija.

Tihić je rekao da je otkrivanje spomenika znak poštovanja i počasti stradalima.

  • Ovo je i sjećanje i opomena svima nama, posebno političarima, da budemo odgovorni, da pazimo šta radimo i da činimo sve kako bi teško uspostavljeni mir ostao trajan i kako se nikad nikome u BiH ovo ne bi ponovilo, ukazao je Tihić.

Adil Osmanović je upozorio kako istražni organi treba da se pozabave onim što se desilo na ovom području i da se odgovorni privedu licu pravde.