Izetbegović i Komšić u Sloveniji
7

FOTO / Otkriven spomenik bosanskim vojnicima palim na Soškom frontu

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Željko Komšić prisustvovali su danas u Logu pod Mangartom u Sloveniji ceremoniji otkrivanja spomenika vojnicima iz Bosne i Hercegovine, koji su u Prvom svjetskom ratu ratovali i umirali na Soškom frontu.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zahvalivši se predsjedniku Slovenije Danilu Turku na čuvanju uspomene na Bošnjake kojima je „povijest odredila sudbinu da svoje kosti ostave daleko od svoje domovine“, predsjedavajući Izetbegović istakao je da se u periodu Prvog svjetskog rata u sastavu Austrougarske vojske borilo 250.000 bosanskih vojnika.

Obrativši se brojnim prisutnim zvanicama, predsjedavjući Izetbegović, kazao je da se na mjestima kakvo je mezarje u Logu pod Mangartom, najbolje uče lekcije iz istorije.

"I ova ceremonija prilika je da pošaljemo poruku mira, prije svega našoj regiji koja još nije sahranila sve svoje mrtve iz ratova devedesetih godina prošlog stoljeća, ali i Evropi, uz uvjerenje i nadu da ćemo 21. stoljeće provesti bez ratova i krvoprolića“, rekao je Izetbegović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Slovenije Danilo Turk sinoć je priredio svečanu večeru u vili Podrožnik kojoj su prisustvovali i prvi predsjednik Slovenije Milan Kučan i muftija slovenački Nedžad Grabus.

Tokom boravka u Ljubljani predsjedavajući bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović primio je delegaciju Bošnjaka Slovenije i podržao njihove napore za dalju afirmaciju bošnjačkih prava u toj državi.

Muftija Grabus upoznao je predsjedavjućeg Izetbegovića sa arhitektonskim rješenjem nove ljubljanske džamije i tempom kojim se ovaj projekt realizira.