Vladajuća koalicija
163

Otkrivamo šta su SNSD, HDZ i Trojka danas načelno dogovorili kod Laktaša

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kako Klix.ba saznaje, lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a danas su dogovorili da se krene u izmjene Izbornog zakona BiH na način uvođenja tehničkih izmjena, ali i načina izbora članova Centralne izborne komisije.
Ipak, iz SNSD-a je saopćeno da bi dogovor trebao biti finaliziran u februaru.

Sada ostaje otvoreno pitanje da li će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene do kraja sedmice, kako je najavio, ili će čekati februar da vidi da li će se domaći lideri sami dogovoriti.

Akteri današnjeg sastanka koji je održan na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša se nisu dublje dotakli izbora članova Predsjedništva BiH s obzirom na dijametralno suprotstavljenje stavove u kojima Trojka traži izmjene Ustava BiH i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava dok bi HDZ da ne dira u ustav.

Načelno je dogovorena i jednokratna pomoć Javnim RTV servisima u omjeru koji će biti u korist BHRT-a.

Također je dogovoreno i usvajanje budžeta institucija BiH u iznosu većem za 40 miliona KM koje će se namiriti iz dobiti Centralne banke BiH.

Lideri se ni danas nisu uspjeli dogovoriti oko sjedišta budućeg Apelacionog suda. Zahtjev SNSD-a i dalje je Banja Luka dok Trojka traži da bude u Istočnom Sarajevu.

Ovo je samo dio onoga o čemu su danas razgovarali predsjednici stranaka koje čine vlast na nivou države Bosne i Hercegovine.