BiH
168

Otkazani svi letovi na Sarajevskom aerodromu

Piše: N. J.
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Sarajevskom aerodromu danas su otkazani svi letovi, kako u odlasku, tako i u dolasku, objavljeno je na zvaničnoj stranici Aerodroma.

Nad Sarajevom je proteklih dana gusta magla i smog, što je danas rezultiralo time da su otkazani i svi letovi na aerodromu. U nedjelju su, naime, u jutarnjim satima zabilježena samo dva leta - avioni za Zagreb i Istanbul poletjeli su u 6:30 i 11 sati.

Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais već danima ističe kako su u zraku u Sarajevu prisutne velike količine čestica prašine i sumpor dioksida, a danas je čini se ta situacija vrlo loša.

Inače, statistički podaci Aerodroma Sarajevo za period 1. januara 2013. - 17. decembra 2013. godine pokazuju da je zabilježeno ukupno 46 otkazanih letova u dolascima (brojke se odnose na civilne i vojne letove). Letovi su otkazivani zbog loših vremenskih uslova sa destinacije odakle su avioni trebali poletjeti ili nepovoljnih meteo uslova u Sarajevu.

Kada su u pitanju odlasci, zabilježeno je 38 otkazanih letova u tekućoj godini, zbog nepovoljnih meteo uslova u glavnom gradu BiH ili destinacijama predviđenim za slijetanje aviona.

Ipak, iz Aerodroma Sarajevo navode da magle i smanjena vidljivost za ovaj period godine nisu neuobičajena pojava, ali su isto tako naveli da je kako se bliže novogodišnji praznici povećan je broj putnika i letova, tako da im magla ovih dana nikako ne ide u prilog.

Ukoliko se vremenske prilike poboljšaju, za ponedjeljak u 7 sati se očekuje odlazak aviona za Kopenhagen, ali niko sa sigurnošću ne može potvrditi da će se to i desiti.