Solidarnost na djelu
2.4k

Otkazan omladinski iftar ispod Starog mosta, sredstva će biti uplaćena stanovnicima Gaze

G. Š.
Tradicionalni Omladinski iftar ispod Starog mosta koji godinama okuplja više od hiljadu postača iz Mostara i okolnih mjesta ove godine je otkazan u znak solidarnosti sa žrtvama ratnog razaranja u Palestini, te će sredstava od iftara biti uplaćena za stanovnike Gaze.

Okupljanje mladih vjernika u jedinstvenom ambijentu stare gradske jezgre Mostara kroz prošlih devet godina je postao tradicija najvećeg hercegovačkog grada u organizaciji Info-servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar tokom ramazana, a ovogodišnjom gestom su se solidarizirali sa narodom Gaze.

Nedim Hondo na iftaru 2023. (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nedim Hondo na iftaru 2023. (Foto: G. Š./Klix.ba)

Koordinator događaja Nedim Hondo za naš portal kaže kako je omladinski iftar u zadnje dvije godine bio organizovan u saradnji sa Gradskim vijećem Mostara koji organizuje manifestaciju "Ramazana u Mostaru", te je za ovu godinu bilo planirano preko 1300 iftara, ali je organizacioni odbor u zadnjem trenutku odlučio, da je potrebnije ta sredstva uputiti žrtvama rata u pojasu Gaze.

"Taj novac će biti preusmjeren upravo za njih, a na to nas je motivisao Reis-ul-ulema, koji je isto uradio i sa omladinskim iftarom u Sarajevu od kojeg će također novac biti proslijeđen za pomoć stanovnicima Gaze. Islamska zajednica je već izdvojila velike iznose i vidjeli smo da je taj novac stigao i u dane ramazana da im se olakša, nama je cilj da ramazanske ali i bajramske dane na neki način osjete ako ne radost, makar olakšanje u svim ovim danima" kazao je Hondo za Klix. ba.

Omladinu iz Mostara koja ove godine neće imati iftar ispod Starog mosta je pozvao na zajednički iftar koji će se u petak, 5. aprila održati u Fejićevoj ulici u okviru manifestacije "Ramazan u Mostaru" kad će biti pripremljeno oko 1500 iftara.