BiH
235

Osvrt na sramotnu izjavu bh. premijera: Šta Bevanda smatra zapaljivom retorikom iz BiH?!

Piše: E. Gorinjac
Aleksandar Vučić i Vjekosalav Bevanda (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Aleksandar Vučić i Vjekosalav Bevanda (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon jučerašnje posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, gdje se sastao sa bh. zvaničnicima, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda gostovao je u Dnevniku FTV, gdje je izrekao, u najmanju ruku, neprihvatljivu konstataciju.

Bevanda je govorio o značaju Vučićeve posjete, kazavši da su investicije i ekonomska saradnja dominirali u razgovorima između njega i premijera susjedne države.

"Razgovori su bili do kraja otvoreni, bazirani na fer odnosu i sve smo stavili na tapet. Napravili smo inventuru neriješenih stvari", kazao je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara je ocijenio kako je uradio dobar posao u interesu države BiH te da treba "zatvarati kaverne prošlosti" i dodao da, ukoliko je neko kriv za nešto, onda treba i odgovarati, ali da se trebamo vratiti realnom životu.

U nastavku je Bevanda, slobodno se može reći, dao skandaloznu izjavu.

"Pogledajte kakvi su naši odnosi sa Srbijom bili prije četiri godine, gdje je svaki kontakt skoro bio nemoguć, a zapaljiva retorika je dolazila prvenstveno s naše strane", kazao je sinoć Bevanda.

Pod tim "s naše strane", pretpostavljamo da je mislio na državu BiH. Ukoliko je tako, Bevanda, niti bilo ko drugi, ne smije sebi dati za pravo da javno iznosi ovakve ocjene i to dok obavlja ovu značajnu funkciju u državi. Naročito ako se ima u vidi da takvo što nije ni izbliza tačno.

Ukoliko Bevanda pod "zapaljivom retorikom" podrazumijeva podsjećanje pojedinih bh. zvaničnika i bh. medija na to da Srbija mora poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ukoliko pod tim podrazumijeva insistiranje na istini o događajima iz proteklog rata, insistiranje na tome da se oni koji su branili BiH i bh. patriote ne hapse po svjetskim aerodromima na zahtjev Srbije, bez da postoje bilo kakvi dokazi protiv njih koji bi opravdali takav čin, onda možemo reći da je to zapaljiva retorika i neprihvatljivo ponašanje prema našem istočnom susjedu.

S druge strane, svjedoci smo dvolične srbijanske politike prema našoj zemlji, što je predsjedavajući Vijeća ministara očito zanemario u sinoćnjem hvalisanju kako je zaslužan za Vučićev dolazak.

Podsjetimo, dan prije Vučićeve posjete Sarajevu, mediji u BiH su objavili sadržaj iz programa Srpske napredne stranke (SNS) za 2013. godinu, a na čijem je čelu upravo Bevandin jučerašnji gost. U tom dokumentu, čiji je sporni sadržaj Vučić naredio da se briše brzinom svjetlosti prije dolaska u Sarajevo, dok je paralelno davao izjave medijima u Srbiji u kojima je tvrdio da se toga ne sjeća, stoji jasno izražena SNS-ova namjera da Srbiju i bh. entitet RS spoji u "jedinstvenu državu srpskog naroda".

Treba li i podsjećati na ponašanje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji svako malo da neku provokativnu izjavu kada je u pitanju naša zemlja. Nikolić je tako izjavljivao da "BiH nestaje pred našim očima", a uoči Vučićeve posjete predsjednik susjedne Srbije je kazao da je "svе višе očiglеdno da ta država (BiH) nе možе da opstanе".

S toga bi Bevanda, ako već mora, trebao ovakve izjave davati u vlastito ime, a ne u ime države i najviše izvršne vlasti u državi. Vučić je jučer elegantno izbjegao govoriti o, prije svega, svojoj ratnoj prošlosti i huškačkim porukama izrečenim u Skupštini Srbije 1995. godine, izbjegao je bilo kakvo podsjećanje na rat, u kojem je najviše zla nanijela politika čije je Vučić čedo. S druge strane, neki u BiH su očito spremni sve to zaboraviti radi sitnih poena na kraju mandata.