BiH
10

Osumnjičeni za zloupotrebu položaja u GRAS-u ostaju u pritvoru

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu odbio je kao neosnovanu žalbu branioca osumnjičenih Ibrahima Jusufranića, bivšeg direktora GRAS-a, te Branislava Petrovića, te oni ostaju u pritvoru.

Podsjetimo, Jusufranić i Petrović su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno falsifikovanje isprava, te time preduzeću GRAS i Budžetu Kantona Sarajevo nanijeli milionsku štetu.

Mjera pritvora Jusufraniću i Petroviću donesena je iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku FBiH, odnosno s obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset godina ili teža, a puštanje na slobodu rezultiralo bi ozbiljnim uznemirenjem građana.

Prema sadržini rješenja proizilazi da je Kantonalni sud, odlučujući po žalbi branioca, zaključio da u slučaju Jusufranića nema razloga za pritvor zbog opasnosti od bjekstva, iako ima hrvatsko državljanstvo, te da nema osnova da im mjera pritvora bude određena zbog mogućnosti njihovog uticaja na svjedoke, a sve to je rješenjem o određivanju pritvora prvobitno prihvatio sudija za prethodni postupak tog suda, saopćeno je iz Tužilaštva KS.