BiH
0

Osuđeni dužnosnici Ministarstva prometa BiH će biti razriješeni dužnosti

Klix.ba
Damir Hadžić
Damir Hadžić
Nikola Šego, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Enis Ajkunić, stručni savjetnik u Sektoru za transport, koji su osuđeni na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja, bit će razriješeni dužnosti, saopćeno je iz Ministarstva.

Mirko Šekara, nekadašnji pomoćnik ministra za promet, koji je također osuđen u istom predmetu, je već penzionisan.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je vijest da je Sud BiH izrekao pravosnažnu presudu Nikoli Šegi, Mirku Šekari i Enisu Ajkuniću na po tri godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja, odnosno nelegalnog izdavanja dozvola za međunarodni prijevoz 2007. godine, zaprimilo putem sredstava informisanja, stoji u saopćenju.

"U skladu s navedenim, u predmetnim slučajevima, Ministarstvo će postupiti u skladu s odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Konkretno, nakon službenog zaprimanja drugostepenske presude, a uzimajući u obzir da se radi o zatvorskim kaznama koje su duže od šest mjeseci, u skladu s članom 50. stavak (1), tačka k) i članom 51. Zakona, te nakon pribavljenog mišljenja Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, ministar komunikacija i prometa razriješit će dužnosti rukovodećeg državnog službenika Nikolu Šegu, sekretara Ministarstva. Državnog službenika Enisa Ajkunića, stručnog savjetnika u Sektoru za transport, dužnosti će razriješiti Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa.