Koristio alijase
70

Osuđen za ubistvo: Najtraženiji britanski bjegunac Justin Clarke bio pripadnik Armije BiH

Klix.ba
Britanac Justin Clarke osuđen je na 25 godina zatvora zbog ubistva Paula Milburna, 25 godina nakon što je počinio ovo krivično djelo i bio u bijegu 23 godine. Clarke je bio najtraženiji bjegunac, a britanski mediji su otkrili da je radio i kao vojnik Armije BiH kada je bio mlađi te zaradio i penziju tu.

Clarke je upucao Milburna 26. aprila 1993. godine i pobjegao. Tada je raspisana potjernica za Clarkeom koji je imao još dva imena - Martin Anthony Maher i Mark Mellor.

Bosna i Hercegovina nije dobila evropski nalog za hapšenje jer nije članica Evropske unije, tako da naše vlasti nisu mogle znati da je riječ o opasnom bjeguncu.

Kako piše Mirror, dok je bio u bijegu radio je na Bliskom Istoku i služio vojsku u BiH dovoljno dugo da se kvalifikovao za penziju. Uhapšen je u Berlinu 2016. godine nakon što su istražitelji otkrili da se još uvijek čuje s porodicom i prijateljima.

"Ne znamo koliko dugo je bio u Berlinu. Znamo da je bio vojnik u BiH u mladim danima i kvalifikovao se za penziju. Mislimo da je putovao u nekoliko zemalja dok je bio u bijegu. Među njima je i Katar gdje je radio kao građevinski radnik", rekla je inspektorica Justine Jenkins.

Prije ubistva, Clarke je bio član francuske legije stranaca i izbacivač u jednom klubu u Merseysideu. Tokom 1970-ih preselio se na jug Britanije i oženio se advokaticom, a vremenom je i on krenuo na obuku za advokate. Tužioci su kazali kako je u ranim 1990-im godinama bio distributer droge.

Milburna je ubio automatskim pištoljem pucajući kroz staklo automobila. Na akciji hapšenja i ovom slučaju radile su policije Bedfordshirea, Cambridgeshirea i Hertfordshirea.

On je odbio govoriti o tome gdje je živio, što je bilo teško utvrditi jer je koristio alijase. Policija misli da je živio i u Hrvatskoj. Reuters je objavio fotografiju na kojoj Clarke sjedi na tenku u uniformi i drži zastavu ARBiH.