BiH
0

Osude napada na povratnika u Zavidovićima

FENA
Duško Đurić (Foto: SRNA)
Duško Đurić (Foto: SRNA)
Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš je izrazio žaljenje zbog "brutalnog napada" na povratnika Duška Đurića koji je pretučen i opljačkan u svojoj kući u Zavidovićima.

Čordaš je oštro osudio ovaj napad i izrazio očekivanje da će počinioci ovog djela ubrzo biti sankcionisani, saopćeno je danas iz resornog ministarstva.

Rukovodilac Odsjeka Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a u Doboju Jovo Jović, posjetio je Đurića, koji je iz zeničke bolnice, u koju je smješten poslije napada, prebačen u Opću bolnicu Doboj.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS pružit će, kako se dodaje, neophodnu pomoć povratniku Dušku Đuriću.

I pemijer Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić, također je najoštrije osudio napad na Đurića.

"Izražavam najoštriju osudu ovog čina ma s čije strane dolazio. Napori Vlade Zeničko-dobojskog kantona, da u saradnji sa Općinom Doboj, ali i svim drugim općinama, pomogne i pozitivno utiče na povratak stanovništva, nedjelima poput ovog napada na Duška Đurića bivaju minimizirani, i što je najgore postaju predmet političkih zloupotreba i manipulacija", naveo je premijer ZDK-a u svom reagiranju.

Ističe da je svim nadležnim službama, a posebno organima unutrašnjih poslova, Vlada Zeničko-dobojskog kantona naložila temeljitu istragu o okolnostima ovog događaja i utvrđivanja vinovnika napada na povratnika Đurića.

Također, organima sigurnosti naložena je povećana podrška u povratničkim mjestima u smislu kontrole i nadzora njihovih naselja kao i stalnog kontakta s povratnicima kako bi im svakodnevno bili na raspolaganju.

"Napad na Duška Đurića je usamljen primjer i po svemu sudeći motiviran je koristoljubljem pa ga kao takvog treba i posmatrati u vremenu u kojem moramo izgrađivati međusobno povjerenje radi obezbjeđenja što boljih uslova za konačni povratak raseljenih lica na njihova ognjišta", istakao je u svom reagiranju premijer Husejnagić.