Sutra Evropski dan zaštite podataka
0

Ostvaren napredak u oblasti zaštite ličnih podataka u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH (AZLPBiH) zadovoljna je napretkom koji je ostvaren u oblasti zaštite podataka u BiH, a o čemu svjedoče brojni pokazatelji, ocijenio je direktor AZLPBiH Petar Kovačević u razgovoru za Fenu, upriličenom u povodu Evropskog dana zaštite podataka u BiH 28 januara.

Sumirajući rezultate rada Agencije ostvarene u protekloj godini, Kovačević podsjeća da AZLPBiH bilježi 71 prigovor (35 u 2011.) nosilaca ličnih podataka, koji su podneseni zbog sumnji da su njihovi lični podaci protuzakonito obrađivani, a što govori o jačanju svijesti građana o njihovim pravima.

Istovremeno, AZLPBiH je u 2012. godini izvršio 99 inspekcijskih nadzora (planiranih, ad-hoc i revizijskih).

"Svako saznanje da je došlo do zloupotrebe ličnih podataka za nas je obavezujuće i mi pokrećemo postupke po službenoj dužnosti, kojih je u prošloj godini bilo 25", navodi direktor AZLP-a BiH.

Nadalje, podsjeća da je u nadležnosti Agencije i davanje stručnih mišljenja (na zahtjev javnih organa i institucija, pravnih i fizičkih osoba), kojih je u 2012. godini evidentiran 181, a što je puno više od datih u prethodnoj godini.

"Sve su to pokazatelji koji govore da je ostvaren napredak u oblasti zaštite ličnih podataka", smatra Kovačević i dodaje da je u istom periodu izdato deset prekršajnih naloga.

Kada su u pitanju obaveze BiH proistekle iz potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), Kovačević naglašava da su dvije ključne koje se odnose na oblast zaštite ličnih podataka: uspostava nezavisnog nadzornog organa, te usklađivanje bh. zakonodavstva s evropskim i svjetskim standardima u toj oblasti.

U tom kontekstu, AZLPBiH je pokrenuo inicijativu za izmjene određenih zakonskih i sistemskih rješenja, uključujući i izmjene Poslovnika o radu Vijeća ministara BiH na način da svi propisi iz oblasti zaštite ličnih podataka koji "idu" Vijeću budu prosljeđivanii Agenciji na mišljenje.

Prema Kovačevićevim riječima, Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i ove godine će nizom prigodnih aktivnosti obilježiti Evropski dan zaštite podataka u BiH, 28. januar.

Tim povodom, Agencija će 28. januara upriličiti konferenciju za novinare na kojoj će biti prezentiran Izvještaj o radu za 2012. godinu, te dodijeliti prigodne nagrade za tri najbolja literarna rada o temi zaštite ličnih podataka za učenike srednjih škola.

Za isti dan, planirano je održavanje "Dana otvorenih vrata” na koji su pozvani svi zainteresirani građani, kao i, ciljano, studenti određenih fakulteta da posjete prostorije AZLPBiH u ulici Vilsonovo šetalište broj 10, gdje se mogu informirati o pravima nosilaca podataka, saznati informacije o zaštiti ličnih podataka i zaštiti privatnosti, kao i upoznati se o radu Agencije.

Inače efikasna zaštita ličnih podataka u srcu je aktivnosti Evropske unije i Vijeća Evrope i preduvjet je za slobodan protok informacija.

Bosna i Hercegovina je potpisnica Konvencije za zaštitu pojedinaca, s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka Vijeća Evrope, poznatu kao Konvencija 108, koja je temelj privatnosti i zaštite ličnih podataka u Evropi.