Novi politički potres
727

Oštro iz Kolindinog ureda: Komšić je nelegitiman sagovornik i nametnuti član Predsjedništva BiH

A. D.
Ured predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović reagirao je na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića nakon sastanka sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.
Kako su prenijeli hrvatski mediji, iz ureda Grabar-Kitarović reagirali su na njegovu izjavu da se "u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici".

“Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sagovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome", poručuju iz Ureda hrvatske predsjednice.

Ovo je možda najoštrija politička poruka od predsjednice Hrvatske upućena aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH još otkada je preuzeo mandat u Predsjedništvu.

Podsjetimo, Komšić se jučer sastao u New Yorku sa Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida. Obojica su se složili da je neprihvatljivo svako negiranje genocida u BiH i zločina koji su se dešavali tokom agresije na BiH.

Komšićev ured danas je reagirao na, kako su rekli, netačne i selektivne navode Hrvatske informativne agencije (HINA), ali i Novinske agencije Republike Srpske (SRNA), a u vezi sa njihovim saopćenjem.

"Informirajući o pomenutom sastanku, HINA je dezinformirala javnost, plasirajući naslov sljedećeg sadržaja: 'Komšić pred dužnosnikom UN-a izjavio da Hrvatska niječe genocid počinjen u NDH'. Uvidom u priopćenje iz Ureda člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, jasno se može vidjeti da je HINA dezinformisala javnost", kaže se u saopćenju Komšićevog ureda.

Ukazali su na to da je u jučerašnjem saopćenju Komšić izjavio slijedeće:

"Predsjedavajući Komšić je istakao apsurdnu činjenicu, a to je da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

"Ocjena predsjednika Komšića ne može se dovoditi u vezu sa stavom države Republike Hrvatske prema genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima za vrijeme NDH, jer je u priopćenju eksplicitno naglašeno da "pojedinci (koji nisu država) negiraju zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH", naveli su iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.