Reagovali Hemon, Šimić...
9

Oštre kritike na tekst New York Timesa o Karadžiću: Sramota, niko ne misli na žrtve

Dž. L.
Radovan Karadžić (Foto: EPA-EFE)
Radovan Karadžić (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je američka istražiteljica Jessica Stern u New York Timesu objavila esej u kojem pojašnjava zašto je osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću dopustila da je iscjeljuje energijom, uslijedile su brojne kritike stručnjaka iz oblasti prava, književnosti i novinarstva.
Među prvima koji su osudili esej poznate istražiteljice je američo-bosanski pisac i kolumnist Aleksandar Hemon. U nizu objava na Twitteru, usmjerenih protiv Stern, pisac je napisao kako je bio u Sarajevu na dan presude Karadžiću te kako rane žrtava još nisu zarasle. On je podsjetio i na nekoliko ranijih tekstova o tome kako je Radovan Karadžić učinio da Bosna pati.

[TWITTER]1218192112002510851[/TWITTER]

Iva Vukušić, bivša novinarka specijalizirana za suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i doktorantica na Katedri za historiju Univerziteta u Utrechtu također je reagovala.

"Jutrošnje čitanje toliko je grozno, površno, samozadovoljavajuće i senzacionalističko da se odbijam povezati s njim i klikati na to. Postoji način pisanja o počiniteljima, a postoji način da se ilustriraju ti članci. To nije to", napisala je Vukušić na Twitteru.

Oštre kritike na esej objavljen u New York Timesu stižu i od Gorana Šimića, doktora pravnih nauka i stručnjaka u oblasti kaznenog prava i tranzicijske pravde.

"Kada zlo ne nazivamo pravim imenom, ono može izgledati prilično banalno. Pitam se samo sta bi žrtve tog zla rekle na to. Na njih, nažalost, kao i obično, niko ne misli", izrazio je Šimić svoje mišljenje putem Twittera.

[TWITTER]1218075830129217536[/TWITTER]

Poznata bosanskohercegovačka novinarka Envera Selimović reagovala je kratko napisavši "bizarno".

Kjell Anderson, viši istraživač Haškog instituta za globalnu pravdu kazao je da je pisanje New York Timesa o Karadžiću ono što smatra studijom slučaja lošeg novinarstva koja uključuje i zloduh zločinca i novinara koji prkosi smrti.
Poznati profesor međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Amsterdamu Kevin Jon Heller esej istražiteljice Stern nazvao je groznim.
"Sa sigurnošću mogu reći iz ličnog iskustva da će vam Karadžić daleko vjerovatnije dati sok da se osjećate dobrodošli nego da vas zadavi. Sramota", sarkastično je prokomentarisao Heller.

Podsjećamo, Stern je radi potrebe istraživanja provela 48 sati s Karadžićem koji je tokom razgovora s njom, kako je napisala, u nekoliko navrata želio pokazati svoju vještinu u bioenergetskom izlječenju.