Sramotna odluka NSRS
268

Oštra reakcija Ambasade SAD-a, OHR-a i OSCE-a: Činjenice o Srebrenici se neće promijeniti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuju cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

"Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost", stoji u zajedničkom saopćenju.

Ističe se da je Izvještaj pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru. Kako se navodi, mnogi od rezultata Izvještaja su verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova.

"Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od strane dva međunarodna suda. Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše historija. Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod", stoji u reakciji Ambasade SAD-a, OHR-a i OSCE-a.

Nakon njegovog usvajanja, Izvještaj je predstavljao važan korak naprijed u naporima da se postigne pravda i ti napori se nastavljaju i danas.

Misija OSCE-a u BiH je u nekoliko navrata isticala da su tužilaštva i sudovi na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i Tužilaštvo BiH i Sud BiH, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale su snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu efikasno istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinioca ili žrtve. Pozivamo na nastavak podrške tim institucijama na svim nivoima procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve", zaključuje se u saopćenju.