BiH
131

Oštra diskusija u ZD Parlamenta FBiH: Spominje se "afera jedan papak", najavljeno 27 amandmana

Piše: N. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Sjednica Zastupničkog doma (ZD) Parlamenta Federacije BiH (FBiH), koja je počela danas oko 14 sati i 30 minuta, još uvijek traje, a zastupnici su najavili podnošenje čak 27 amandmana na ponuđeni Prijedlog Zakona o radu.

Iz SDP-a, DF-a, i SBB-a tražili su da se o ponuđenom Prijedlogu zakona o radu, kako to predviđa poslovnik, prvo izjasne nadležne komisije a da se tek potom počne s raspravom.

Međutim, oštra rasprava vodi se i o nečemu što pojedini zastupnici nazivaju "afera jedan papak".

Naime, iz DF-a, SDP-a i SBB-a direktno prozivaju zastupnika Naše stranke Dennisa Gratza zbog podrške usvajanju Prijedloga zakona o radu.

"Meni ovo ovdje najviše liči na "aferu jedan papak'", rekao je potpredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Saša Mitrović.

Munib Jusufović (SBB) rekao je da se danas u kuolarima svašta priča ne samo o Gratzu već i o nekim drugim, ali da on ne želi napadati Gratza.

No, Gratz je odbio naovode da je na bilo koji način "prodao" svoj glas. Naveo je da je Naša stranka jutros podnijela još jedan amandman čime je nastojala poboljšati Zakon o radu te je time pokazala kako se konstruktivno djeluje.

Za razliku od jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kada su zastupnici opozicije napustili sjednicu i nisu podnosili amandmane, na današnjoj sjednici najavljeno je podnošenje više amandmana.

Jedan amandman podnio je Dennis Gratz, a Klub SDP-a podnio je sedam dok je zastupnik Damir Mašić podnio osam amandmana. Također, i Klub BPS-a podnio je jedan amandman.

Ukupno će najvjerovatnije biti podnešeno 27 amandmana o kojima će se morati očitovati Vlada Federacije BiH.

Tek nakon što se Vlada FBiH, koja bi vanrednu sjednicu mogla održati u prostorijama Parlamenta FBiH, očituje o amandmanima moći će se pristupiti glasanju o ponuđenom Prijedlogu zakona o radu.

Zastupnik DF-a Mahir Mešalić rekao je kako je siguran da nijedan amandman neće biti usvojen jer vladajuća većina neće riskirati da se ide na usaglašavanje usvojenih zakona što bi bila obaveza ako se usvoje različiti tekstovi zakona.

Prijedlog zakona o radu na današnjoj sjednici tek je druga tačka dnevnog reda. Zastupnici su, i to jednoglasno, usvojili Informaciju o Reformskoj agendi za BiH 2015-2018.