I NATO istražuje
99

Oštećen plinovod između Finske i Estonije, sumnja se na rusku sabotažu

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je kako se čini da je neko namjerno oštetio podmorski plinovod i komunikacijski kabl koji povezuje Finsku i Estoniju

"Vjerojatno je da je oštećenje i plinovoda i komunikacijskog kabla rezultat vanjske aktivnosti. Uzrok štete još nije jasan, a istraga se nastavlja", rekao je Niinisto na mreži X (bivši Twitter).

Rekao je da je Helsinki u kontaktu sa svojim saveznicima i partnerima i da je zemlja spremna".

"Naša spremnost je dobra", rekao je i dodao da incident nije imao "nikakvog utjecaja na sigurnost opskrbe Finske".

Lokalni mediji citirali su neimenovane vladine izvore koji su rekli da se sumnja na rusku sabotažu, dok su regionalni sigurnosni stručnjaci rekli da je ruski istraživački brod nedavno primijećen u blizini naftovoda.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je transatlantski vojni savez spreman podijeliti informacije o uništenju finske i estonske podvodne infrastrukture i podržati svoje saveznike.

Finska vlada je u saopćenju rekla da su vlasti otkrile oštećenje plinovoda za prirodni plin Balticconnector i komunikacijskog kabla koji povezuje Finsku i Estoniju oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu u nedjelju ujutro.

Finski dnevnik Iltalehti izvijestio je da je plinovod ozbiljno oštećen i da se očekuje da neće biti u funkciji nekoliko mjeseci, a finska granična straža i obrambena obavještajna agencija navodno istražuju incident.