Danas sjednica
14

Ostaje li BiH bez američke pomoći? Na potezu Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima

FENA/Klix.ba
Gordana Tadić na čelu Udarne grupe (Foto: N. G./Klix.ba)
Gordana Tadić na čelu Udarne grupe (Foto: N. G./Klix.ba)
Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija bit će održan danas. Ovaj sastanak dolazi nakon što je zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick tokom posjete BiH izjavila da, ukoliko se BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi dalje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD-a iz naše zemlje.

"U okviru sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija bit će razgovarano o provedenim aktivnostima na formiranju Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Glick je rekla da Vlada SAD-a i predsjednik Trump koncept trgovine ljudima uzimaju kao ozbiljan problem. Prošlog mjeseca izdao je izvršnu naredbu u vezi s tim.

"To utječe i na rad USAID-a ukupno i USAID-a u Bosni i Hercegovini. Oni se moraju koncentrirati na dominaciju trgovine ljudima. BiH je bila zemlja gdje to nije bio problem, ali tokom vremena, vidjeli smo pogoršanje situacije u posvećenosti vlasti da zaustavi trgovinu ljudima. To je moralno korozivno okruženje gdje vlasti ne zastupaju sopstvene ljude, ali ni druge koji su žrtve trgovine ljudima kroz ovu zemlju", izjavila je.

Istovremeno, najavio je i održavanje sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma narednih dana.

Grubešić je dodao kako će sudionici spomenutih sastanaka razgovarati o aktuelnim temama i prioritetima u oblastima koje su u fokusu djelovanja dviju udarnih grupa.

Sastancima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i Udarne grupe za borbu protiv terorizma predsjedava glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, a održavaju se periodično kako bi dužnosnici svih sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u BiH bili u prilici analizirati aktuelnu situaciju te planirati i koordinirati zajedničke aktivnosti.