{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osobe s autizmom nemaju podršku društva, a u sistemu su nevidljive

2.4.2013. u 14:27
0
0
Osobe s autizmom nemaju podršku društva, a u sistemu su nevidljive
0
Osobe s autizmom nemaju podršku društva, a u sistemu su nevidljive
Na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007. godine 2. april se obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod motom "Ja govorim, budi spreman da čuješ!".
Autizam je neurorazvojni poremećaj koji znatno utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Ne postoje tačni podaci o broju osoba s autizmom u BiH. Pretpostavlja se da kod 10 djece godišnje bude uspostavljena neka dijagnoza povezana sa autizmom.

"Žao mi je što i na ovaj dan govorim o problemima, jer se oni ne rješavaju. Naše udruženje postoji od 2007. godine i mislim da smo doprinijeli tome da javnost bude informisana, ali nismo zadovoljni sistemom jer su ove osobe u sistemu nevidljive. To je kompleksan i specifičan problem koji se tiče i polja zdravstva i obrazovanja", rekla je Veselinka Maric, predsjednica Udruženja roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS).

Čalnovi udruženja su roditelji i volonteri koji se trude olakšati život osobama sa autizmom i uključiti ih u društvo. U URDAS-u se trenutno implementiraju dva projekta: volonterizam i psihoterapijska radionica.

"Naši volonteri rade s djecom subotom 2-3 sata. Jednom je individualni rad, gdje volonteri izvode djecu vani i druže se s njima, a u drugim slučajevima je grupni rad u prostorijama udruženja. Na ovaj način trudimo se pomoći i pružiti podršku roditeljima, jer nama autizam nije problem, problem je što njihova djeca nemaju dovoljno podrške društva", istakla je Maric.

U okviru psihoterapijske radionice roditelji sa stručnim osobama razgovaraju o svojim problemima. Također, roditelji se druže međusobno i razmjenjuju iskustva.

"Radionicu imamo dva puta mjesečno i to im pomaže da se ne osjećaju prepušteni sami sebi", rekla je Maric.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: