Svjetski dan svjesnosti o autizmu
0

Osobe s autizmom nemaju podršku društva, a u sistemu su nevidljive

Piše: M. B.
Na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007. godine 2. april se obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod motom "Ja govorim, budi spreman da čuješ!".

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji znatno utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Ne postoje tačni podaci o broju osoba s autizmom u BiH. Pretpostavlja se da kod 10 djece godišnje bude uspostavljena neka dijagnoza povezana sa autizmom.

"Žao mi je što i na ovaj dan govorim o problemima, jer se oni ne rješavaju. Naše udruženje postoji od 2007. godine i mislim da smo doprinijeli tome da javnost bude informisana, ali nismo zadovoljni sistemom jer su ove osobe u sistemu nevidljive. To je kompleksan i specifičan problem koji se tiče i polja zdravstva i obrazovanja", rekla je Veselinka Maric, predsjednica Udruženja roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS).

Čalnovi udruženja su roditelji i volonteri koji se trude olakšati život osobama sa autizmom i uključiti ih u društvo. U URDAS-u se trenutno implementiraju dva projekta: volonterizam i psihoterapijska radionica.

"Naši volonteri rade s djecom subotom 2-3 sata. Jednom je individualni rad, gdje volonteri izvode djecu vani i druže se s njima, a u drugim slučajevima je grupni rad u prostorijama udruženja. Na ovaj način trudimo se pomoći i pružiti podršku roditeljima, jer nama autizam nije problem, problem je što njihova djeca nemaju dovoljno podrške društva", istakla je Maric.

U okviru psihoterapijske radionice roditelji sa stručnim osobama razgovaraju o svojim problemima. Također, roditelji se druže međusobno i razmjenjuju iskustva.

"Radionicu imamo dva puta mjesečno i to im pomaže da se ne osjećaju prepušteni sami sebi", rekla je Maric.