BiH
50

Osobama s posebnim potrebama omogućiti stomatološke usluge u općoj anesteziji

Klix.ba
Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS) 4.2.2014. godine održalo je okrugli sto na temu "Oralno zdralje i autizam".

Okrugli sto je samo jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta "Oralno zdravlje sada", koje URDAS implementira u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, a kojim se želi dati doprinos u prevazilaženju prepreka za unapređenje oralnog zdravlja osoba sa poteškoćama iz autističnog spektra.

Glavni sudionici okruglog stola su bili prim. dr. Amra Ajanović, predstavnica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, dr. Vildana Doder, pomoćnica ministra zdravstva Federacije BiH, prim.dr. Dijana Salihagić ispred JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, doc. dr. Nenad Vanis, savjetnik generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Tarik Mahić, šef Maksilofacijalne hirurgije KCUS-a, prof. dr. Senad Redžepagić te dekan Stomatološkog fakulteta sa klinikama UNSA.

Osim predstavnika medicinskih ustanova, ovoj važnoj temi svoju pažnju su posvetili i predstavnici navladinih organizacija koji zastupaju prava osoba s posebnim potrebama te predstavnici specijalnih škola Centar Vladimir Nazor i Zavod Mjedenica.

Djeca, mladi i odrasle osobe sa poteškoćama iz autističnog spektra nemaju adekvatan pristup liječenju zuba, ustvrdio je URDAS. Kao goruće probleme izdvojio je nepostojanje sistemskog rješenja kada se radi o pružanju stomatoloških usluga u općoj anesteziji za osobe s posebnim potrebama te nerijetko izbjegavanje stomatologa iz domova zdravlja Kantona Sarajevo da se istinski suoče sa problemima pacijenata s autizmom.

I prije okruglog stola URDAS je KCUS-u uputio zahtjev kako bi se razmotrila mogućnost pružanja i stomatoloških usluga na odjelu maksilofacijalne hirurgije, osim ekstrakcija zuba koja je svo vrijeme jedina mogućnost za osobe s posebnim potrebama. Predstavnici KCUS-a su na okrugom stolu jasno i nedvosmisleno iskazali spremnost da s njihove strane poduzmu sve korake kako bi se u sklopu maksilofacijalne hirurgije otvorio odjel koji bi pružao i stomatološke usluge osobama s posebnim potrebama u općoj anesteziji ne samo iz Kantona Sarajevo, već iz cijele BiH. Međutim, kako su naveli, prethodno je potrebno da se u registar djelatnosti KCUS-a uvrsti pružanje stomatoloških usluga, što je u nadležnosti Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Sudeći po reakcijama većine sudionika okruglog stola, a prije svega roditelja djece s posebnim potrebama, otvaranje jednog takvog odjela vide kao sistemsko rješenje i spremni su istrajati u nastojanjima da do toga dođe u što kraćem roku, naravno uz neminovnu podršku ministarstava zdravstva.