Večernjakov pečat
309

Osobama godine proglašeni Vahid Halilhodžić, Zlatko Dalić, Vladimir Petković i Mladen Krstajić

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Svečanošću u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru po 17. put dodijeljeni su Večernjakovi pečati, priznanja istoimene dnevne novine. Večernjakov pečat za osobu godine podijelila su četiri selektora rođena u Bosni i Hercegovini koja su odvela svoje reprezentacije na Svjetsko prvenstvo.

Glavnu nagradu za osobu godine dobila su četiri čovjeka iz naše zemlje koji su se vodeći svoje nogometne reprezentacije plasirali na Svjetsko prvenstvo. Mladen Krstajić, Zlatko Dalić, Vladimir Petković i Vahid Halilhodžić nakon nogometnog uspjeha, dobili su priznanje i od javnosti države iz koje su potekli.

Posebno emotivan bio je Vahid Halilhodžić, dobivši nagradu u svom gradu. Krstajić se prisjetio svoje Zenice, a Dalić koraka koje je morao napraviti da od rodnog kraja dođe do svjetskih uspjeha. Petković je kazao kako će Bosanci i Hercegovci ovako imati za koga navijati u Rusiji, iako nažaloast nema reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nagradu za promovisanje evropskih vrijednosti iz ruku Valentina Inzka dobila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

"Mostar svojim simboličnim imenom znači povezivanje. Ovo priznaje nije samo meni, već i Hrvatskoj koja će nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu", kazala je Grabar-Kitarović uz podršku svima onima koji su odlučili ostati u zemlji, a ne otići.

Večeranjakov pečat u kategorije "Naše gore list" dobio je Pavo Zubak uspješni trgovac automobilima, a u kategoriji javne uprave Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Posebno priznanje dobio je i Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u našoj zemlji.

"Imam samo jednu poruku, radite zajedno, imate mnogo sjajnih ljudi u vašoj zemlji i nadam se da ćete uspjeti", poručio je Wigemark.

Za sportski uspjeh godine nagradu je osvojio Blaž Slišković, trener aktualnog prvaka Bosne i Hercegovine u nogometu, mostarskog Zrinjskog. Sportaš godine postao je Damir Džumhur, bh. teniser iza kojeg je sezona iz snova, kako su kazali organizatori.

Među brojnim zvanicima bio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je kazao kako je ova zemlja bogata talentiranim ljudima te da se uvijek osjeća sretan kad vidi na jednom mjestu toliko sposobnih i velikih ljudi.

Večernjakov pečat za politiku dobila je Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi Federacije BiH, koja je kazala kako ju je priznanje iznenadilo, posebno jer političare kod nas samo kritikuju. Miličević je govorila o potrebi dijaloga i legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Pečat za nauku dobio je Damir Boras, rektor Zagrebačkog univerziteta, za medicinu Milomir Ninković, a za lokalne lidere Darko Tomaš iz Prnjavora.

Nagradu za privrednika godine otišla je u ruke Rusmira Hrvića iz AS grupacije, za kulturu slavni umjetnik Safet Zec, a posebno priznanje "za finskijsku stabilnost" je otišlo u ruke Mire Džakule, direktora UINO Bosne i Hercegvine.

Večernjakov pečat za međureligijski dijalog dobio je paroh Marko Gojačić iz Čapljine, koji je kazao kako nagradu želi podijeliti sa svojom porodicom, braćom sveštenicima i narodom u dolini Hercegovine.

Za pothvat godine priznanje je otišlo u ruke Dajane Đurić, visokoobrazovane dimnjačarke iz reda romske populacije i zaposlenicu u Vladi Brčko Distrikta koja se bori za prava svog naroda.

Večernjakov žiri je Pečat zu kategoriji Ponos BiH dodijenio posthumno Aganu Hodžiću humanitarcu koji je životnu uštećevinu ostavio potrebitima.