BiH
4

Osnovne plaće sudija i tužilaca u RS bit će uvećane, najviši iznos i 4.500 KM

FENA
Osnovna plaća sudija i tužilaca u Republici Srpskoj bit će uvećana za 2,26 posto u narednom periodu, a kretat će i do 4.500 KM.

Naime, u skupštinsku proceduru su upućene izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama sudija i tužilaca kojima su propisane uvećane osnovne mjesečne plaće nosilaca pravosudnih funkcija, a nakon što je Ustavni sud RS ocijenio neustavnim određene odredbe još uvijek važećeg zakona.

"Izmjenama zakona se umjesto propisanih, nominalnih iznosa plata sudija i tužilaca, po kojima je plaća isplaćivana do kraja 2011. godine, propisuju uvećani, realni iznosi plaća koji su ostvareni u 2012. godini, kada je prosječna plata u Bosni i Hercegovini prešla iznos od 800 KM i uvećana za 2,26 posto", stoji u obrazloženju ovog zakona.

Ukoliko se na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a usvoje izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama sudija i tužilaca najveće osnovne plaće predsjednika Vrhovnog suda RS i glavnog republičkog tužioca iznosit će 4.499 KM.

Nešto manji iznos osnovne plaće, i to 4.090 KM, dobijat će šefovi odjeljenja Vrhovnog suda RS i zamjenici glavnog republičkog tužioca.

Sudije Vrhovnog suda Republike Srpske i republički tužioci po novom zakonu trebalo bi da imaju osnovnu mjesečnu - plaću od 3.886 KM, predsjednici osnovnih sudova sa 60 ili više sudija 3.681 KM, a predsjednici okružnih sudova i Višeg privrednog suda te glavni tužioci okružnih tužilaštava 3.477 KM.

Osnovna plaća za šefove odjeljenja okružnih sudova, za predsjednike osnovnih sudova s 30 ili više sudija definirana je na iznos od 3.272 KM, a za zamjenike glavnog tužioca okružnih tužilaštava i za sudije okružnih sudova i Višeg privrednog suda RS 3.068 KM.

Izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama sudija i tužilaca u RS, o kojima će se raspravljati na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, definirane su i plaće sudija osnovnih i okružnih privrednih sudova te, između ostalog, i tužilaca okružnih sudova.