Sarajevo
91

Osnovna škola "Hamdija Kreševljaković" u novom ruhu: Bolji uslovi za oko 350 učenika

Klix.ba
Projekt utopljavanja Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” na Vratniku, koju pohađa oko 350 učenika je uspješno okončan. Kako je na današnjoj svečanosti organizovanoj ovim povodom istakao direktor škole Salko Huskić, obnovljen je krov i utopljen kompletan objekt, a urađena je i rekonstrukcija sistema grijanja.

Tim povodom danas su školu posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri za obrazovanje, nauku i mlade, te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Elvir Kazazović i Čedomir Lukić, kao i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Za utopljavanje ove škole izdvojeno je 227.795 KM, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a obezbijedilo 75.810 KM, Općina Stari Grad 69.420 KM, a UNDP 82.565 KM”, pojasnio je direktor Huskić, te dodao kako se s ovim radovima počelo prije dva i po mjeseca.

Naveo je i kako su svi pomenuti radovi realizirani u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, kojeg provodi UNDP u BiH,a finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Ovom prilikom, načelnik Hadžibajrić se zahvalio predstavnicima Vlade koji su pomogli da Osnovna škola “Hamdija Kreševljaković” postane ugodan ambijent kako za učenike tako i za nastavnike.

“Moram vam priznati da sam pozitivno iznenađen bio ovim prijedlogom Vlade KS jer nismo planirali radove na ovoj školi u ovoj godini. Nedavno smo završili utopljavanje škola ‘Vrhbosna’ na Faletićima, ‘Mula Mustafe Bašeskije’ na Logavinoj, a nadam se da ćemo na području Starog Grada nastaviti s ovom praksom i podrškom Vlade KS u predstojećim godinama”, istakao je načelnik Hadžibajrić.

Ministar Kazazović je rekao kako je resorno ministarstvo u protekle dvije godine uložilo značajna sredstva u infrastrukturu objekata.

“Izgrađene su tri nove škole, šest ih je rekonstruisano, a u planu je otvaranje još dvije škole. Ulažemo u enterijere, ali i u opremanje”, precizirao je ministar Kazazović.

Po riječima ministra Lukića, Vlada Kantona Sarajevo se u ovom mandatu opredijelila da će ulagati u obrazovanje. Nastavit će sa ovim aktivnostima i dalje, jer žele da sve objekte osnovnih i srednjih škola učine ugodnijim za našu djecu na kojima svijet ostaje.

“U školske objekte se nažalost dugo nije ulagalo, posebno u ove koji se nalaze u padinskim djelovima grada. Obrazovanje smo stavili na prvo mjesto, jer je ono temelj svakog društva, zbog čega želimo učiniti sve da u potpunosti popravimo stanje u ovoj oblasti”, naglasio je premijer Konaković.

Direktor škole Huskić je uručio i zahvalnice gostima, s kojima je zajedno uputio čestitku povodom 25. novembar Dan državnosti naše zemlje Bosne i Hercegovine svim prisutnim, ali i svim građanima naše domovine.