BiH
70

Osnovna škola "Brestovsko" iz Kiseljaka: Nije tačno da je naša škola samo za Hrvate

Piše: Er. M.
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Pažnja javnosti posljednjih dana bila je usmjerena na nedavno otvorenu Osnovnu školu "Brestovsko" u Kiseljaku i to zbog navoda da je riječ o ustanovi u koju se mogu upisati samo djeca iz reda hrvatskog naroda. Iz Osnovne škole "Brestovsko" demantuje tvrdnje o brojanju krvnih zrnaca.

Javnost u Bosni i Hercegovini, ali i regiji ostala je zatečena informacijom da je u Kiseljaku otvorena škola samo za učenike hrvatske nacionalnosti. Riječ je o Osnovnoj školi "Brestovsko" koju je u ponedjeljak (5. septembra) otvorio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Tim povodom kontaktirali smo Osnovnu školu "Brestovsko" iz koje su odbacila takve navode pri tome ističući da u ovu obrazovnu ustanovu pored Hrvata mogu biti upisani i Bošnjaci i Srbi, ali i pripadnici Ostalih.

Kako kažu, riječ je o školi koja samo radi po hrvatskom obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini što nije ništa naročito sporno s obzirom na to su nastavne planove i programe na hrvatskom jeziku na teritoriju FBiH odobrile nadležne institucije.

"Mi uopće ne provjeravamo je li neko Bošnjak, Hrvat, Srbin ili pripadnik drugih etničkih grupa. Sva djeca mogu bit upisana u školu", kazali su iz Osnovne školu "Brestovsko".

Novoizgrađenom škola riješen je višegodišnji problem nedostatka školskog prostora. Većinu sredstava za ovaj projekt vrijedan 450 hiljada KM osigurala je općina Kiseljak.