{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnovna škola "Brestovsko" iz Kiseljaka: Nije tačno da je naša škola samo za Hrvate

9.9.2016. u 22:20
70
317
Osnovna škola "Brestovsko" iz Kiseljaka: Nije tačno da je naša škola samo za Hrvate
70
Osnovna škola "Brestovsko" iz Kiseljaka: Nije tačno da je naša škola samo za Hrvate
Foto: Predsjedništvo BiH
Pažnja javnosti posljednjih dana bila je usmjerena na nedavno otvorenu Osnovnu školu "Brestovsko" u Kiseljaku i to zbog navoda da je riječ o ustanovi u koju se mogu upisati samo djeca iz reda hrvatskog naroda. Iz Osnovne škole "Brestovsko" demantuje tvrdnje o brojanju krvnih zrnaca.
Javnost u Bosni i Hercegovini, ali i regiji ostala je zatečena informacijom da je u Kiseljaku otvorena škola samo za učenike hrvatske nacionalnosti. Riječ je o Osnovnoj školi "Brestovsko" koju je u ponedjeljak (5. septembra) otvorio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Tim povodom kontaktirali smo Osnovnu školu "Brestovsko" iz koje su odbacila takve navode pri tome ističući da u ovu obrazovnu ustanovu pored Hrvata mogu biti upisani i Bošnjaci i Srbi, ali i pripadnici Ostalih.

Kako kažu, riječ je o školi koja samo radi po hrvatskom obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini što nije ništa naročito sporno s obzirom na to su nastavne planove i programe na hrvatskom jeziku na teritoriju FBiH odobrile nadležne institucije.

"Mi uopće ne provjeravamo je li neko Bošnjak, Hrvat, Srbin ili pripadnik drugih etničkih grupa. Sva djeca mogu bit upisana u školu", kazali su iz Osnovne školu "Brestovsko".

Novoizgrađenom škola riješen je višegodišnji problem nedostatka školskog prostora. Većinu sredstava za ovaj projekt vrijedan 450 hiljada KM osigurala je općina Kiseljak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: