Invalidi KS optužuju vlasti FBiH
0

"Osnovice za invalidnine su jednostrano smanjene"

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: biscani.net
Foto: biscani.net
"Ne smijemo dozvoliti da premijer i ministar, spašavajući budžet Federacije BiH i svoje pozicije uzimaju od nas, osoba s najtežim invaliditetom, kojima je društvena podrška za funkcionisanje najpotrebnija", poručio je u razgovoru za Sarajevo-x.com predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo Fikret Zuko.

On ističe kako federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević i premijer Mustafa Mujezinović nisu ni pokušali da s predstavnicima osoba s invaliditetom usaglase pojedine odredbe zakona o temeljnim pravima osoba sa invaliditetom, prije nego što usvoje njegov Prednacrt.

"Na naš zahtjev, Vlada nije razmatrala ovaj dokument prije 15 dana na sjednici u Mostaru. Usvajanje Prednacrta su odložili kako bi s predstavnicima neratnih invalida prodiskutovali o određenim rješenjima. Međutim, umjesto toga, jednostrano su donijeli odluku o smanjenju osnovice sa 275 na 250 KM", razočaran je Zuko.

Sporno je, prema njegovim riječima, i to da je ostao prihodovni cenzus za invalidninu i ortopedski dodatak, koji iznosi 200 KM po članu.

"Ako invalid koji živi sam prima penziju od, naprimjer, 290 KM, on neće moći ostvariti pravo na invalidninu ili dodatak, što je nedopustivo. Tražit ćemo da se prihodovni cenzus ukine kad je riječ o najtežim neratnim invalidima", poručuje Zuko.

Dodaje kako je Prednacrt povučen i s današnje sjednice Vlade, te ostavljen za sutrašnju sjednicu.

"Učinili su to pod našim pritiskom. Sutra ujutro bismo trebali imati sastanak s ministrom Jelečevićem. Ovaj Prednacrt je katastrofalan i krajnje diskriminirajući. Ako ne usvoje naše zahtjeve tražit ćemo da se povuče iz procedure, jer je daleko nepovoljniji od sadašnjeg, a nisu ga zahtjevali ni Svjetska banka ni MMF", potvrdio nam je Zuko.

Neratni invalidi u FBiH svoja prava sad ostvaruju na osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom. Po tom zakonu neratni invalidi imaju osnovicu 275 KM.