BiH
60

Osnovci sa Sedrenika od danas imaju besplatan školski prijevoz

FENA
Prvi dan nastave u drugom polugodištu za osnovce sarajevskog naselja Sedrenik značio je i kraj njihovih problema sa prijevozom i dolaskom do škole u Logavinoj ulici.

Od danas, 25 učenika tog naselja, do Osnovne škole "Mula Mustafa Bašeskija" imat će besplatan školski prijevoz savremenim autobusom. Polazna stanica za učenike je ispred područne škole Sedrenik, a posljednja je na adresi Logavina br.52, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Koliko im je uvođenje školskog prijevoza važno učenici su pokazali i kroz crteže i balone koje su pripremili da obilježe ovaj dan, a na put do škole ispratiti su ih roditelji.

Besplatan prijevoz učenika realizuje se na osnovu sporazuma o saradnji Općine Stari Grad i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Općina se obavezala da za učenike koji nisu obuhvaćeni redovnim linijskim prijevozom i gdje je gradski prijevoz neredovan, osigurati prijevoz izborom prijevoznika. Za te namjene planirana su sredstva u iznosu od 16.146 KM koje će resorno ministarstvo refundirati.

Na taj način je riješen i problem prijevoza učenika iz naselja Obhodža koji pohađaju nastavu u OŠ “Vrhbosna”, a koji također imaju besplatan prijevoz.