Traganje za istinom
46

Osnovano Udruženje porodica žrtava rata "Foča 1992-1995"

Piše: E. A.
U Ustikolini je osnovano Udruženje porodica žrtava rata "Foča 1992-1995", prvo ove vrste formirano u Republici Srpkoj koje okuplja članove porodica žrtava ubijenih i nestalih Bošnjaka.

Osnovano je s ciljem da se ukaže na istinu o ratnim zbivanjima u ovom gradu koji je, prema podacima, u samom vrhu bh. općina po broju nestalih osoba. Epilog stradanja fočanskih bošnjaka je stravičan, a govori se o tri hiljade ubijenih i nestalih, na hiljade protjeranih sa svojih ognjišta, više od 500 pojedinačnih i masovnih grobnica. Posebna priča su silovane žene, djevojke i maloljetnice.

Članovi novoosnovanog udruženja pojašnjavaju da su se odlučili na ovakav vid djelovanja, jer se predugo čeka na pravdu za počinjena zlodjela.

"Cilj nam je ukazivati na istinu o dešavanjima u Foči u ratnom periodu i tražiti pravdu za počinjena zlodjela, kažnjavanje odgovornih za zločine, ali i ubrzanje procesa traženja nestalih. Lično sam sa sestrom preživjela jedan od najtežih zločina, bacanje eksplozivne naprave u kuću i odvođenje roditelja i strine, izašli smo u osmom mjesecu tek", priča Sanela Altuk Osmić, članica Izvršnog odbora za osnivanje udruženja.

Sanela je imala tek 12 godina kad je izašla iz Foče 1992. godine zajedno sa godinu dana starijom sestrom. Njihovi roditelji zauvijek su ostali u ovom gradu. Potraga za njihovim posmrtnim ostacima još traje.

"Od 1514 Bošnjaka nestalih u Foči do sada je ekshumirano 1014 žrtava, a njihovi posmrtni ostaci pronadjeni su u 514 masovnih i pojedinačnih grobnica. Foča je u vrhu liste gradova u BiH po broju nestalih, a nažalost na prvom mjestu po broju nestalih i ubijenih žena. Čak 30 posto od ukupnog broja nestalih i ubijenih su žene. Niti jedna općina u BiH nema tako visok procenat. Gotovo svaka treća ubijena je žena, što opet dovoljno govori o karakteru rata koji se vodio protiv civila", ističe Amor Mašović, član Kolegija direktora Instututa za nestale osobe BIH.

Tada 16-godišnjak, Abdulah Bostandžić, iz sela Brod kod Foče, uspio je pobjeći iz kolone zarobljenih civila.

"U jednom danu su mi ubili oca, a mene i brata zarobili. Ja sam uspio pobjeći iz kolone. Kad su me poveli u toj koloni, ja sam se otrgnuo i počeo bježati. Pucali su, ali me srećom nisu pogodili", priča Abdulah.

Dodaje kako je odlučio uz pomoć novoosnovanog udruženja tražiti brata i oca. I druge članove udruženja povezuju iste ili slične sudbine. Halida Uzunović želi pronaći muža.

"Nakon toliko godina još uvijek tražim posmrtne ostatke muža. Dva brata sam pronašla u masovnoj grobnici. Svako od nas članova ima svoj cilj", priča Halida Uzunović.

Ona ističe da članovi Udruženja žrtava rata Foča 92-95, njegovim osnivanjem u RS-u žele poslati poruku da je njihov dom tamo gdje su posmrtni ostaci članova njihovih porodica.